Svet

Newyorški Empire State Building v barvah Evropske unije

STA / S.R.
12. 12. 2012, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znamenita newyorška stolpnica Empire State Building je bila v torek zvečer v počastitev letošnjemu dobitniku Nobelove nagrade za mir, Evropski uniji, osvetljena v modri in rumeni barvi.

Empire State Building je bil v barve zastave EU doslej sicer že pet let zapored odet 9. maja v čast dnevu Evrope. Odbor za podeljevanje Nobelovih nagrad se je odločil nagrado za mir letos podeliti EU zaradi njenih uspešnih prizadevanj za mir in spravo, demokracijo in človekove pravice. Denarni del nagrade se je EU odločila nameniti projektom za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov.

Zgornji del 81 let stare newyorške stolpnice z različnimi barvami po naročilu osvetljujejo že vse od leta 1964. Pred kratkim so stare reflektorje zamenjali z novimi varčnimi žarnicami LED, kar je bil del pol milijarde dolarjev vrednega projekta obnove 102-nadstropne zgradbe.

Stari reflektorji so lahko svetili le v desetih različnih barvah, nove luči pa prinašajo 16,7 milijona različnih barvnih odtenkov in kombinacij. Poleg tega porabijo za polovico manj energije kot prejšnje.