Svet

Ameriški specialci kaznovani zaradi računalniške igre

STA / S.R.
9. 11. 2012, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pentagon je kaznoval sedem pripadnikov posebnih enot tjulnji (Seal) zaradi ogrožanja nacionalne varnosti, ker so nekemu podjetju, ki izdeluje video igrice, izdali zaupne podatke.

Med kaznovanimi je tudi eden od udeležencev napada na terorističnega vodjo Osamo bin Ladna lani v pakistanskem Abotabadu, je poročala ameriška televizija CBS.

Pripadniki posebnih enot so brez dovoljenja nadrejenih proizvajalcu video igre "Medal of Honor: Warfighter" med drugim dali informacije o svoji posebni bojni opremi in postopkih.

Poleg že kaznovane sedmerice so predmet preiskave še štirje specialci. Kaznovani so dobili sicer le pisni ukor in znižanje plače za dva meseca, vendar pa vsaka kazen predstavlja oviro za napredovanje v vojski.

Namestnik poveljnika mornariških posebnih enot, kontraadmiral Garry Bonelli je kaznovanje potrdil in dejal, da "kazen pošilja jasno sporočilo našim silam, da se bomo držali visokih standardov odgovornosti".

Poveljnik poveljstva za posebne metode vojskovanja mornarice, kontraadmiral Sean Pybus pa je menil, da krošnjarjenje s podatki o akciji proti bin Ladnu in prodaja drugih informacij o urjenju in delovanju tjulnjev ogrožata tako pripadnike teh enot kot njihove družine.

Še en udeleženec napada na bin Ladna, tjulenj Matt Bissonnette, je brez dovoljenja nadrejenih napisal knjigo o tem napadu. Za zdaj ga zato ni doletelo še nič resnejšega od ostrih kritik.

Oglejte si še predstavitveni video za igro, ki bo igralca postavila v škornje Tjulnjev.