Interpelacija

SDS bo znova poskusila zrušiti ministrico Stojmenovo Duh in zamajati koalicijo

S.R./STA
2. 7. 2024, 13.34
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 14.12
Deli članek:

Stranka SDS se je odločila za nov poskus zrušitve ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, s tem pa seveda tudi destabilizacije koalicijskega trojčka.

Sašo Švigelj
Emilija Stojmenova Duh

V SDS so danes napovedali, da bodo zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh vložili novo interpelacijo. To bo že druga interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo. Spomnimo, Stojmenova Duh je prvo interpelacijo, v kateri ji je opozicija očitala zavajanje javnosti v zvezi z njenim ravnanjem pri nakupu računalnikov ter neuresničevanje obljub za zagotovitev politične stabilnosti in povrnitve zaupanja v demokratične institucije ter opustitev dolžnega ravnanja, uspešno prestala. V državnem zboru se je tistega marčevskega dne odvijala drama, osredotočena na usodo nesrečnih računalnikov, a je vseeno sledil pričakovan razplet. Proti interpelaciji je glasovalo 42 poslancev Svobode, SD ter poslanec narodnosti, kar je bilo dovolj, da se je ministrica obdržala na položaju. Poslanci Levice so se glasovanja takrat vzdržali.

Da bodo v SDS poskusili z novo interpelacijo, je danes prek družabnega omrežja X sporočila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. »V poslanski skupini SDS radi pomagamo ministrici za digitalno preobrazbo pri odločitvi in bomo znova vložili interpelacijo. Poslanci SD in Levice pa lahko razmislijo, ali se bodo pri glasovanju spet vzdržali,« je zapisala Godec. Znova bodo na tapeti računalniki. Za to so se odločili po zadnjih ugotovitvah računskega sodišča, o katerih so včeraj poročali na TV Slovenija. Računsko sodišče je namreč pregledalo sporni nakup 13.000 računalnikov, ki je ministrstvo stal 6,5 milijona evrov, večina nesrečnih računalnikov pa še vedno ostaja v skladišču. Računsko sodišče je ugotovilo, da nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, saj ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Nakup smotrn in potreben

Na mnenje računskega sodišča so se sicer danes odzvali tudi na ministrstvu, kjer pa vztrajajo, da je bil nakup prenosnikov smotrn in potreben. Po njihovih besedah računalniki so in še bodo prišli do upravičencev na zakonit in pregleden način.

Pojasnili so, da so osnutek revizijskega poročila o predlogu zaključnega računa državnega proračuna za lansko leto prejeli 30. maja, računskemu sodišču pa so že posredovali razloge za izpodbijanje revizijskih razkritij ter podali dodatna pojasnila. Ker zakon o računskem sodišču določa, da sta osnutek in predlog revizijskega poročila zaupna, vsebine osnutka ne morejo komentirati, dokler ne prejmejo končnega poročila.

Nov razpis

Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov, okoli 3000 jih je razdelilo šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je iztekel konec junija.

Razpis je bil namenjen staršem ali zakonitim zastopnikom, ki so upravičenci do otroškega dodatka in so uvrščen v prvi dohodkovni razred ter ima vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Upravičencev iz prvega dohodkovnega razreda je približno 9000. Do ponedeljka je po navedbah ministrstva javni sklad prejel skupno 2584 vlog, kar pomeni približno 27 odstotkov vseh upravičencev. Od tega je 1147 vlog še v postopku preverjanja, 872 pa je pozitivno rešenih.

Danes je bil sicer na spletni strani sklada objavljen drugi javni poziv za izposojo računalnikov. Vloge bodo upravičenci lahko oddali med 8. julijem in 23. avgustom. Na drugi javni poziv se bodo lahko prijavili upravičenci do otroškega dodatka, uvrščeni v drugi dohodkovni razred, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Upravičencev iz drugega dohodkovnega razreda je po oceni ministrstva približno 19.000.

"Vseh z zakonom določenih upravičencev, to so upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda, je približno 300.000, zato ne dvomimo, da bodo še preostali prenosniki razdeljeni v roku, kot ga predvidevajo veljavni postopki," so poudarili na ministrstvu.