Novela

Ministrstvo s spremembo zakonodaje nad prevare pri izdelavi osebnih dokumentov

A.S./STA
2. 7. 2024, 13.16
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 13.16
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo predlog novele zakona o osebni izkaznici in predlog zakona o potnih listinah. Rešitve po navedbah ministrstva predvidevajo ukrepe, ki preprečujejo možnosti prevar z uporabo predelanih fotografij za izdelavo osebnih dokumentov. Predloga stremita tudi k poenostavitvi postopkov izdaje dokumentov.

MNZ
Biometrična osebna izkaznica

Predlog novele zakona o osebni izkaznici, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve pripravilo zaradi vpeljevanja uporabe biometrične osebne izkaznice v sistem kartice zdravstvenega zavarovanja in digitalizacije, temelji na enakih načelih kot veljavni zakon o osebni izkaznici in jih bistveno ne spreminja.

Temeljni cilj predloga zakona je širitev uporabnosti osebne izkaznice, da bo ta omogočila uporabo osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja tudi za državljane do 12. leta starosti, kar bo po navedbah ministrstva predvsem olajšalo delo zdravstvenim delavcem, saj zaradi uporabe biometrične osebne izkaznice kot identifikacijskega dokumenta, ne bo več treba dodatno preverjati identitete zavarovane osebe.

Preprečevanje zlorab

Ministrstvo je med cilji predloga navedlo tudi preprečevanje možnosti prevar in zlorab identitete v postopku izdaje dokumenta, saj zakon predvideva predložitev referenčne številke digitalne fotografije, uporabljene za izdelavo osebne izkaznice, da zagotavlja sledljivost izvora fotografije. Tako bi preprečili predvsem zlorabe, ko posameznik v postopku izdelave izkaznice predloži predelano fotografijo.

K preprečevanju možnosti prevar stremi tudi predlog zakona o potnih listinah, s katerim ministrstvo usklajuje slovensko zakonodajo z direktivo Sveta EU. Predlog zakona poleg uvedbe predložitve referenčne številke digitalne fotografije predvideva tudi uskladitev postopka izdaje osebnih izkaznic in izdaje potnih listin, s čimer bi po mnenju ministrstva zagotovili pravno varnost.

Med cilji zakona je ministrstvo navedlo tudi večjo varnost pravnega prometa, zaradi česar bodo vzpostavili tudi pravno podlago, ki bo tako kot pri osebnih izkaznicah zagotovila, da so na enotnem državnem portalu eUprava dostopni podatki o statusu veljavnosti oziroma neveljavnosti vseh potnih listin in ne zgolj pogrešanih, ukradenih ali izgubljenih potnih listinah, saj lahko veljavnost potne listine preneha tudi v drugih okoliščinah. Na potnih listinah bodo, če bo predlog zakon sprejet, dodani tudi podatki o pošti in poštni številki, kar bo omogočilo bolj praktično rabo potnih listin.

Ministrstvo je predloga zakonov 1. julija objavilo na spletnem portalu eDemokracija in sta v javni obravnavi do 1. avgusta.