Ponedeljkova neurja

Foto: Bes narave zvečer občutili v Kranju in drugod na Gorenjskem

S.R.
2. 7. 2024, 07.50
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 07.56
Deli članek:

Ponedeljek je zaznamovalo burno vremensko dogajanje. Nevihtne celice, ki so postregle z obilnim deževjem, sunki vetra in tudi točo, so jo tekom dneva zagodle državljanom in pristojnim službam po vsej državi. Zvečer je močnejše neurje zajelo še Gorenjsko.

Bobo
Posledice neurja, ki je Kranj zajelo pozno popoldne in zvečer.

Kot smo že poročali, so se prve nevihte razvile Furlanijo-Julijsko Krajino in se z italijanske strani premaknile na severozahod Slovenije. Temu prvemu udarcu je sledila huda ura na Dolenjskem, ki je postregla tudi z debelejšo točo. Na oceno škode bo treba še počakati, a je že zdaj jasno, da je neurje posledice pustilo tako na infrastrukturi kot na pridelku. Pestro je bilo tudi na območju na goriškem. Čez dan je nato meteorna voda zalila številne objekte po vsej državi, klonilo je veliko dreves in tudi električnih drogov, veter je odkrival strehe, sprožilo pa se je tudi nekaj plazov. Uprava za zaščito in reševanje je čez dan skupno zabeležila 193 dogodkov v 31 občinah.

Bobo
Posledice neurja, ki je Kranj zajelo pozno popoldne in zvečer.

V večernih urah na udaru Gorenjska

Ko se je dan prevesil v noč, so bes narave znova občutili zlasti na območju Gorenjske. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je do 21. ure meteorna voda v občini Bled zalila deset stanovanjskih in poslovnih objektov. Še bolj dramatično dogajanje so zabeležili na območju Kranja, ki ga je zajelo divje neurje. Do 21. ure je meteorna voda zalila 21 objektov, močan veter pa je podrl več dreves ter odkril strehe na najmanj petih objektih. Poškodoval je tudi ostrešje gimnazije. 17 objektov je meteorna voda zalila na območju občine Radovljica, težave pa so imeli tudi v Tržiču in Škofji Loki. Večerno dogajanje ni bilo omejeno zgolj na Gorenjsko.

Bobo
Posledice neurja, ki je Kranj zajelo pozno popoldne in zvečer.

Kako bo danes?

Po napovedih meteorologov Agencije RS za okolje (Arso) nas danes čaka nekoliko bolj miren dan. Sončno bo s spremenljivo oblačnostjo, pri čemer v hribovitem svetu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Ponoči se bo od zahoda postopno pooblačilo. Proti jutru lahko ponekod na zahodu rahlo dežuje. Jutri dopoldne bo pretežno oblačno. Čez dan se bo delno zjasnilo, v hribovitem svetu na severu države bo nastalo nekaj ploh.

Bobo
Posledice neurja, ki je Kranj zajelo pozno popoldne in zvečer.