Evropsko prvenstvo

Čeprav se porazi ne slavijo, je vseeno težko skriti kanček zadovoljstva in veliko ponosa

M.G./STA
2. 7. 2024, 07.38
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 07.53
Deli članek:

Čustva po včerajšnjem porazu Slovenije proti favorizirani Portugalski so se po prespani noči malce umirila, mi pa smo zbrali nekatere izjave nogometašev, predvsem pa misli trenerja Matjaža Keka.

Profimedia
Matjaž Kek je dejal, da je vedel, da ne bodo razočarali in ni se motil.

Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj v osmini finala evropskega prvenstva v Frankfurtu klonila po enajstmetrovkah proti Portugalski. Naši fantje so skozi celotno tekmo uspešno parirali favoriziranim Portugalcem, ki niso našli načina, kako bi premagali razpoloženega Jana Oblaka. Po sumljivo dosojeni enajstmetrovki v podaljšku tekme za Portugalce, ki jo je zapravil Cristiano Ronaldo ali bolje rečeno, ki jo je fantastično ubranil Oblak, pa smo spravili v jok celo slovitega Ronalda. Na koncu je zmanjkalo nekaj sreče, predvsem je treba izpostaviti idealno priložnost Benjamina Šeška, ki je v izdihljajih tekme sam stekel proti vratom Portugalcev, a mu je slavje preprečil junak Portugalcev, Diogo Costa. Zapravljene priložnosti mladi Šeško verjetno ne bo pozabil nikdar. Sledile so enajstmetrovke, pri katerih je Diogo Costa obranil vse prve tri slovenske strele (Iličič, Balkovec, Verbič), na drugi strani pa so Portugalci bili trikrat zapored uspešni in se tako uvrstili v četrtino finala, kjer se bodo pomerili s Francijo, ki je bila včeraj boljša od Belgije.

Izjave nogometašev po tekmi:

"Čustva so bila danes neverjetna, od ubranjene enajstmetrovke do naše priložnosti v zadnjih minutah, potem enajstmetrovke. Ampak to je nogomet. Enostavno kar lahko povem je, da sem ponosen na fante, na ekipo, konec koncev na vse naše navijače, ki so pričarali do vzdušje skozi celoten turnir. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih videli več teh prizorov," je po koncu tekme za Televizijo Slovenije dejal Adam Gnezda Čerin.

"Počasi se je tekma odpeljala v smer, da smo mi prevzemali neko dobro pozicijo v fazi obrambe. Dobro smo zapirali vse poti do našega gola in Portugalci so s tem postali nervozni. Videli so, da jim ne gre vse od nog, kakor mora. Na koncu sem bil prepričan, da bomo iztržili neodločen izid. Če bi zadeli priložnost na koncu, bi lahko tekmo odpeljali v drugo smer, ampak ne obžalujemo tega, smo ponosni na ta uspeh in uživamo v tem trenutku," je še dodal.

"Ko vidiš vse to, je še težje. Ne vem, kaj bi rekel. Na žalost se ni izšlo. Zmagali so, ni prav veliko za povedati. Navijači so nekaj neverjetnega, zaradi vsega tega je še veliko težje, da danes nismo zmagali. Težko je govori o tem, še posebej nekaj minut po tem, ko se je vse to zgodilo. Živi smo bili v podaljških, imeli tudi priložnosti, da bi zadeli, ampak se ni izšlo, zmanjkalo je mogoče malo sreče. Na koncu so zasluženo zmagali, lahko jim čestitamo. Mi pa nismo zadovoljni, sploh po vsem trudu, ki smo ga vložili," pa je zaključil kapetan Oblak.

Matjaž Kek: V grenkobi je veliko sladkega

"Jasno je, da ne moreš slaviti, ko izgubiš tekmo. Po drugi strani pa je grenkoba prežeta s toliko sladkega, dobrega. Upam, da bo ta turnir pomenil neko iztočnico za slovenski nogomet v prihodnosti. Kar nekaj sem vam natrosil skozi ta mesec. Veliko stvari se je uresničilo. Če bi rekel, da sem ponosen na fante, bi se ponavljal," je začel novinarsko konferenco po tekmi.

"Najprej želim čestitati Portugalcem, tudi na enajstmetrovke moraš znati zmagati. Želim si, da bi Portugalska šla do konca," je povedal in dodal: "Sam pa bi si želel, da bi še nekaj časa ostal v Nemčiji. A ne kot turist. Tudi mi nismo bili turisti, ampak smo tekmovali. Tokrat smo bili nekoliko preplašeni v prvem delu, nato pa smo vse bolj rasli. Škoda, da nismo zmagali, ampak Portugalci so si to zaslužili," je dejal Kek.

Profimedia
Zvezdnik Milana, Rafael Leao na kolenih. Žan Karničnik je bil zanj pretrda ovira.

"Dobili smo reprezentanco, ki je zložena za naprej, kdorkoli jo bo vodil," je najprej dvoumno izjavil Kek, na vprašanje, ali to pomeni, če je bila to njegova zadnja tekma, pa pojasnil: "Ne izključujem nikogar, kdorkoli jo bo vodil, ali jaz ali kdo drugi. Reprezentanca je sestavljena, igralci pa so njen najpomembnejši člen. Mi smo njihov servis."

Zahvalil se je Nogometni zvezi Slovenije, ki "je perfektno vse organizirala". "Vedel pa sem, da ne bomo razočarali. Večkrat sem rekel, da sem neizmerno verjel. Izraz v slačilnici le potrjuje to. Patetično bi bilo, če bi rekel, da so heroji. To so igralci, ki so, upam, ustvarili kult reprezentance. Dokazali so, kaj pomeni igrati za Slovenijo, tudi tisti, ki niso igrali niti sekunde. Ko bi samo vedeli, kakšen privilegij imam, da lahko vodim takšno reprezentanco in na ta način igram proti velikanom svetovnega nogometa," je povedal.

O sami tekmi s Portugalsko pa je pojasnil, da je normalno, da "se s Portugalci ne bomo nadigravali". "Zdržali smo 25 minut in potem smo se začeli prebujati. Seveda ne moremo tekmovati s Portugalsko v posesti žoge. A imeli smo načrt. Določene stvari moraš preživeti proti takšnim, kot je Portugalska. Da pa je bila ta boljša v igri, je jasno."

Še enkrat je poudaril, da je kljub porazu veliko dobrega. "S kakršno popotnico smo šli na EP, smo presegli pričakovanja. Ampak to je realna slika. Leporečje o napadalnem nogometu ne bo šlo. Pri nas gre to, da smo disciplinirani, agresivni, zavzeti, pragmatični in z neizmerno ljubeznijo do dresa. Če bo omogočeno vsem, ki smo v nogometu, da delamo dalje in s svojo idejo, ni treba takoj pribijati na križ in uničevati vsega po prvi napaki. Potem bo tudi nogomet še prinesel veselje," je razlagal Kek.

Profimedia
Matjaž Kek daje navodila Balkovcu, ki je uspešno zamenjal Erika Janža na položaju levega branilca.

"Nismo idealni, tudi jaz nisem. Vidim pa še možnosti za napredek pri igralcih. Vsaka sekunda izkušenj, ki so jo odigrali na turnirju, bo prišla prav. Prepričan pa sem, da lahko igramo boljši nogomet, boriti pa se ne moremo bolj, tu so fantje šli čez svoje meje."  Glede enajstmetrovk je poudaril, da jih tudi največji in najbolj izkušeni zgrešijo. "Spoštujem ljudi, ki prevzamejo odgovornost, ne glede na to, kako se konča. Očitno pa je bilo tako zapisano v zvezdah," je začel o temi enajstmetrovk in na vprašanje, ali so jih vadili, odvrnil: "Lahko treniraš 30 'penalov' po vrsti, pa boš lahko zastreljal enega na takšni tekmi pred toliko ljudmi. Portugalci so bili pri tem pač boljši."