Zatolmin

Po prevračanju s štirikolesnikom sta pristala 70 metrov pod cesto

Danijel Cek
26. 6. 2024, 09.20
Posodobljeno: 26. 6. 2024, 09.21
Deli članek:

Približno 70 metrov sta se v nedeljo popoldne nad Zatolminom kotalila po strmi brežini 19-letna domačinka in 20-letni domačin, preden sta se hudo poškodovana ustavila v grmovju. Pred tem sta s štirikolesnikom zapeljala z gozdne vlake čez rob. K sreči ju je opazil drugi domačin in nato slišal nenavadne zvoke. Skoraj 30 reševalcev ju je oskrbelo in ju iz globeli potegnilo naravnost v helikopter.

GRS Tolmin

Huda nesreča se je zgodila v nedeljo približno pol ure po šesti uri popoldan, ko sta se 19-letna mladenka in 20-letni mladenič s štirikolesnikom spuščala s planine Pretovč proti Zatolminu. Nekaj kilometrov nad Zatolminom sta zapeljala na betonsko gozdno vlako, ki je v precej slabem stanju in na določenih krajih zelo uničena. Vozila je 19-letnica, za njo je v štirikolesniku sedel 20-letnik.

Očividec, ki se mu lahko zahvalita, da so ju tako hitro začeli reševati, ju je pred nesrečo še prehitel z avtom, ko se je tudi sam spuščal proti Zatolminu. Kasneje je povedal, da je vozilo dekle, in sicer tako počasi, da bi ju lahko prehitel skoraj peš. Nato naj bi se ustavil, menda da bi nabral nekaj gozdnih jagod, in med nabiranjem, ko je imel motor avta ugasnjen, slišal zvok štirikolesnika in lomljenje vej, kot da bi se vse skupaj kotalilo po strmi brežini pod cesto.

Srečo sta imela, da ju je videl in slišal

Odpeljal se je navzgor po cesti, da bi ju našel, vendar na cesti ni opazil ničesar, zato je znova poslušal, in spet slišal zvok štirikolesnika pod cesto, nakar je končno našel točko, kjer sta zapeljala s ceste v globel. Takoj je poklical na številko 112, povedal, kaj se je zgodilo, z regijskega centra pa so nemudoma aktivirali tolminske gasilce, gorske in zdravstvene reševalce ter o nesreči obvestili tudi policijo. Ker so vedeli, da kotaljenje po tako strmi brežino ne bosta preživela brez poškodb, so gorski reševalci že po poti proti kraju nesreče aktivirali ekipo za helikoptersko reševanje v gorah, ki je takoj odletela proti Zatolminu.

Tolminski gorski reševalci, zdravstveni reševalci z dežurno zdravnico in gasilci so se po strmini spustili do njiju in ju našli približno 70 metrov pod cesto. On je tožil je za bolečino v nogi (po prvih podatkih naj bi si zlomil nogo), njene poškodbe so bile hujše. Tožila je za bolečinami v prsnem košu, med oskrbovanjem pa je celo izgubljala zavest.

Z globeli v helikopter

"Odločitev za helikopter je bila več kot pravilna, saj bi ju s klasičnim reševanjem z vrvno tehniko na cesto spravljali najmanj dobro uro," je ocenil tolminski gorski reševalec Miljko Lesjak, ki se je moral s kolegi in drugimi reševalci precej potruditi, da so ponesrečena dobro oskrbeli in ju pripravili za dvig v helikopter. Tolminski gasilci so za delovanje helikopterja morali posekati celo eno drevo in ga umakniti, sicer bi ga veter helikopterja lahko zrušil na reševalce.

GRS Tolmin

Sicer pa sta bila ponesrečenca v dobrih rokah, saj sta ju na tleh poleg reševalcev oskrbovala dva zdravnika (zdravnica tolminskega zdravstvenega doma in zdravnik gorskih reševalcev), na krovu helikopterja pa ju je sprejel tretji zdravnik. Z jeklenico so oba nato v spremstvu reševalca letalca dvignili v helikopter in ju odpeljali v ljubljanski klinični center. Njune poškodbe naj bi bile sicer hude, vendar ne smrtno nevarne.

So ju luknje vzele krmilo iz rok?

Ponesrečena je reševalo 16 tolminskih gorskih reševalcev, devet tolminskih gasilcev, ekipa tolminske nujne medicinske pomoči, helikopterska ekipa in policisti, skupaj skoraj 30 ljudi. Glede na pričevanje očividca, da je 19-letnica štirikolesnik vozila zelo počasi, domnevajo, da ji je slaba betonska cesta "vzela" krmilo, zaradi česar je zapeljala levo s ceste, nato pa sta z vozilom najprej poskočila, takrat naj bi ju vrglo s sedežev, potem pa se začela kotaliti po strmi brežini.

Ustavila sta se 70 metrov pod cesto, štirikolesnik pa še 50 metrov niže. K sreči sta oba nosila čeladi. Policisti so o nesreči obvestili preiskovalno sodnico novogoriškega okrožnega sodišča in dežurno tožilko, nesrečno voznico pa najverjetneje čaka kazenska ovadba.