Slovenija

Slovenska karitas začela akcijo Pokloni zvezek

A.S./STA
8. 5. 2024, 12.32
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 12.40
Deli članek:

Slovenska karitas že 16. leto zapored vabi k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Z akcijo želijo tudi letos zbrati čim več zvezkov za socialno ogrožene otroke in otroke v delavnicah s kratkim filmom spodbuditi k solidarnosti s sovrstniki. Akcija poteka od danes do 7. junija. Donacije za šolske potrebščine zbirajo tudi s SMS-sporočili.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična

Akcija je bila v preteklih letih zelo odmevna. Tako so v lanskem letu zbrali več kot 33.000 zvezkov, ki so jih škofijske Karitas razdelile socialno ogroženim otrokom. Tudi letošnja akcija že dobiva lep odmev, saj se je k sodelovanju do sedaj prijavilo že 251 osnovnih šol in 114 vrtcev, so sporočili iz Slovenske karitas.

Na Karitas so se v lanskem letu obrnile številne družine, ki potrebujejo pomoč tudi pri nakupu šolskih potrebščin. Tako je v lanskem letu po vsej Sloveniji 12.964 osnovnošolcev, kar je za skoraj 470 razredov učencev, prejelo večjo pomoč v obliki šolskih potrebščin. Tudi letos po navedbah Karitas številne družine prosijo za pomoč. Še posebej tiste, ki so prizadete zaradi nizkih dohodkov staršev, bolezni in drugih težkih okoliščin.

Otroke in njihove starše prosijo, da poklonijo nov, velik, črtan zvezek za osnovnošolce, ki tudi v Sloveniji potrebujejo tovrstno pomoč. Zvezke zbirajo za 13.000 socialno ogroženih otrok, ki jim bo Karitas preko poletja pomagala s šolskimi potrebščinami.

Vsak otrok prejme razglednico, na katero doma ali v šoli zapiše sporočilo ali nariše risbo za prijatelja v stiski, ki bo prejel zvezek. Misli lahko otroci tudi preberejo pred celim razredom. V nekaterih šolah učenci zadnje triade pripravijo tudi koncert ali drug dogodek ter namesto vstopnine zbirajo zvezke.

Vsak lahko pomaga tudi s SMS sporočilom ZVEZEK5 na 1919 in daruje pet evrov za pomoč s šolskimi potrebščinami socialno ogroženim osnovnošolcem v Sloveniji, so še povabili v Slovenski karitas.