Katalog

Foto: Zdaj je dokončno, takšne hiše bodo gradili za poplavljence

D.K.
8. 5. 2024, 12.47
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 13.16
Deli članek:

Ministrstvo za solidarno prihodnost je objavilo spletni katalog, v katerem so podrobneje prestavljene hiše, ki bodo nadomestile tiste, ki so jih odnesle ali uničile poplave.

Ministrstvo za solidarno prihodnost
Ministrstvo za solidarno prihodnost je objavilo spletni katalog popoplavnih nadomestitvenih gradenj.

Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 arhitekturnimi rešitvami, ki jih je prek natečaja izbralo ministrstvo za solidarno prihodnost v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Pet rešitev je za eno- in dvostanovanjske stavbe, tri za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše. Na natečaju je sicer sodelovalo 21 različnih skupin arhitektov, ki so skupaj oddali kar 58 različnih tipologij. 

Skupaj je sicer kot potencialno ogroženih z vidika poplav, plazov ali erozije tal po zadnjih podatkih evidentiranih 348 objektov, ki predstavljajo potencialno grožnjo za zdravje in življenje ljudi, ni pa to še končna številka. Državna tehnična pisarna naj bi sicer strokovna mnenja zaključila v aprilu, vlada pa bo o njih odločala v naslednjih mesecih.

Ministrstvo za solidarno prihodnost
Ministrstvo za solidarno prihodnost je objavilo spletni katalog popoplavnih nadomestitvenih gradenj.

"Veseli me, da smo na Ministrstvu za solidarno prihodnost združili moči z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter uspešno zagnali projekt, ki sega onkraj običajne pomoči po naravnih nesrečah. Z javnim natečajem, na katerem smo dobili odlične arhitekturne rešitve nadomestitvenih gradenj, smo odprli novo poglavje pri pomoči ljudem, ki so v lanskoletnih katastrofalnih poplavah izgubili svoje domove. Ljudem smo priskočili na pomoč že takoj po razdejanju, ki so ga v njihovih lokalnih okoljih povzročile katastrofalne poplave; nemudoma smo jim omogočili, da so se lahko vselili v neprofitna stanovanja, finančno smo jih podprli, če so se odločili za bivanje pri sorodnikih ali prijateljih, posebno skrb smo namenili tudi starejšim, ki smo jim zagotovili namestitev v domove za starejše," je v uvodu zapisal minister Simon Maljevac.

"Zdaj je prišel čas za projekt, ki bo prinesel trajne in premišljene rešitve v popoplavni obnovi. Za projekt, ki bo ljudem, ki so v poplavah izgubili svoj dom, zagotovil nove bivalne prostore. Ljudje ne bodo dobili le strehe nad glavo, temveč bodo njihovi novi domovi tudi sodobni, finančno dostopni in kvalitetno načrtovani. S projektom smo zasledovali tudi načela trajnostne rabe prostora in boljšega umeščanja stavb v okolje. Zato si upam trditi, da bodo arhitekturne rešitve služile kot navdih za nadaljnjo trajnostno gradnjo tako v javnem kot v zasebnem sektorju in tudi izven območij, prizadetih v poplavah. Tako lahko poudarim, da smo dosegli glavni namen natečaja – zagotoviti najustreznejše arhitekturne rešitve za nove kvalitetne domove. Sodelovanje z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije je bilo zato ključno pri iskanju najboljših strokovnih rešitev za nadomestitvene gradnje tako za ljudi kot za okolje," je dodal. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost
Ministrstvo za solidarno prihodnost je objavilo spletni katalog popoplavnih nadomestitvenih gradenj.

Pripravljene rešitve, če se bodo izkazale za kakovostne in za naročnike zanimive, pa ne bodo uporabljene samo pri gradnji nadomestnih stavb v okviru obnove po poplavah, ampak bodo lahko uporabljene tudi drugje, predvsem pa bodo lahko imele pomemben vpliv tudi kot pametni vzorci, vredni ponavljanja v prihodnje, je ob izdaji kataloga dejal predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije Jernej Prijon.