Življenje ne sme biti ogroženo

Danes začne veljati novela zakona o zdravniških nalogah v času stavke

M.G./STA
27. 4. 2024, 09.55
Posodobljeno: 27. 4. 2024, 09.55
Deli članek:

Vlada, ki je novelo pripravila, želi z njo omiliti oz. odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke. Zdravniški sindikat Fides je napovedal, da bo po uveljavitvi zakona vložil pobudo za presojo njegove ustavnosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Novela določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice. Tako mora denimo v primerih, ko bi nastale take posledice, tudi izdajati obrazce, listine in zdravniška potrdila. Gre denimo za potrdila o začasni zadržanosti od dela.

Vlada je v obrazložitvi ob pripravi predloga novele pojasnila, da pravica do stavke po ustavi ni absolutna in neomejena. Tako kot ostale človekove pravice in temeljne svoboščine je omejena s pravicami drugih. Pri tem je izpostavila zlasti ustavno varovane pravice, ki sta denimo pravici do zdravstvenega varstva in do socialne varnosti. Pomen pravic, ki jih želi zavarovati z novelo, znatno pretehta pomen prizadete pravice stavkajočih, zato je poseg utemeljen tudi z vidika sorazmernosti, meni.

V Fidesu temu nasprotujejo, saj da novela zakona predstavlja izrazito nesorazmeren in prekomeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke in to pravico dejansko ukinja. "Zakon v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic," so prepričani.

V sindikatu so zato napovedali, da bodo po uveljavitvi zakona na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti novele. Novela je bila v petek objavljena v uradnem listu, v veljavo pa stopi dan po objavi, torej danes.