Vega 2

Mariborski Izum gosti predstavnike največjih evropskih superračunalnikov

S.Č./STA
25. 4. 2024, 11.52
Posodobljeno: 25. 4. 2024, 12.04
Deli članek:

Mariborski Institut informacijskih znanosti (Izum) danes gosti predstavnike največjih evropskih superračunalniških centrov. Uvodnega dela srečanja se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je poudarila, da po postavitvi največjega superračunalnika pred tremi leti že potekajo pogovori za izgradnjo še večjega.

Sa.R.
Nakup računalnikov zagovarja ministrica Emilija Stojmenova Duh.

Po besedah ministrice smo v Sloveniji lahko zelo ponosni, da smo z Vego pred nekaj leti dobili enega prvih tako zmogljivih superračunalnikov na svetu, zato si vlada prizadeva tudi za novo investicijo v Vego 2, ki bo namenjena nadaljnjemu razvoju umetne inteligence.

"Na ministrstvu se s to tematiko zelo veliko ukvarjamo, a brez zmogljive infrastrukture sploh ne moremo govoriti o razvoju umetne inteligence. Že nekaj časa se pogovarjamo z Evropsko komisijo o nadaljnjem vlaganju na tem področju, saj je to edini način, da pomagamo tako gospodarstvu kot tudi pri siceršnjem razvoju različnih digitalnih storitev," je povedala Emilija Stojmenova Duh.

Še letos naj bi bil objavljen nov razpis za superračunalnike

Ob tem je izrazila prepričanje, da je Evropska komisija njihovim idejam zelo naklonjena, pa tudi sicer so v Bruslju po njenih besedah navdušeni nad aktivnostmi Slovenije ter partnerstvom pri projektu Vega. Ministrica v kratkem pričakuje tudi obisk predstavnikov Evropske komisije, še letos pa naj bi bil objavljen nov razpis za superračunalnike in Slovenija se bo po njenih besedah nanj zagotovo prijavila.

Da je prav načrtovanje novega še bolj zmogljivega superračunalnika v Mariboru ena od tem današnjega dogodka, je potrdil tudi direktor Izuma Aleš Bošnjak. Takšne naprave se namreč v petih letih lahko iztrošijo in jih konkurenca lahko prehiti. Ker želijo v svoji mreži obdržati raziskovalce, morajo na pet let infrastrukturo tudi obnoviti.

"Zato je zdaj idealna priložnost, da se začnemo pogovarjati ne le o novem superračunalniškem centru, ki ga načrtujemo na lokaciji mariborske hidroelektrarne, pač pa tudi o superračunalniku, ki bo tam postavljen," je dejal Bošnjak. Ob tem si želi vnovične finančne podpore s strani EuroHPC, podjetja, ki v sklopu Evropske komisije skrbi za to področje.

Superračunalnik Vega so uradno zagnali aprila 2021

Želijo si največje razpoložljive zmogljivosti prihodnjega superračunalnika v okviru finančni zmožnosti, pri čemer Bošnjak ocenjuje, da bo takšna investicija stala najmanj 20 milijonov evrov, kar je nekaj več kot v primeru Vege 1.

Bošnjak po nekaterih dosedanjih internih pogovorih ocenjuje, da so možnosti za evropska sredstva zelo velike, nenazadnje so predstavniki EuroHPC ob zadnjem odprtju superračunalnika v Barceloni omenili tudi mariborskega in povedali, da so z njegovim delovanjem zelo zadovoljni. "Naš računalnik je ves čas polno zaseden, zato verjamem, da bodo investirali v center, kjer zadeve delujejo dobro," je še dodal Bošnjak.

Superračunalnik Vega so uradno zagnali aprila 2021, kar je Slovenijo uvrstilo med svetovne velesile po računalniški moči, slovenskim in evropskim znanstvenikom pa omogočilo izjemna odkritja. Zanj so takrat s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in podjetja EuroHPC odšteli dobrih 17 milijonov evrov.

V treh letih delovanja se je s pomočjo Vege zvrstilo veliko projektov, ki so vključevali metode strojnega, pa tudi globokega učenja, ki je v večini primerov nujen pogoj za procesiranje z umetno inteligenco. Samo s strani evropskih raziskovalcev so sprejeli 25 večjih projektov na regularnih pozivih.