Varnost ali nevarnost?

Učitelji v Tennesseeju bi lahko v šolo nosili pištole

A. M.
24. 4. 2024, 08.19
Posodobljeno: 24. 4. 2024, 08.19
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Tennessee so včeraj sprejeli zakon, ki bi učiteljem dovoljeval posedovanje in nošenje zakritega orožja v šolah.

Profimedia
Učitelji bi za nošnjo orožja morali opraviti 40 ur usposabljanja.

Predlog zakona je bil potrjen z 68 glasovi za in 28 glasovi proti v predstavniškem domu Tennesseeja, v katerem prevladujejo republikanci. Državni senat je zakon sprejel v začetku tega meseca.V Tennesseeju potekajo burne razprave o zakonih o orožju od lanskega streljanja v šoli v Nashvillu, v katerem so bili ubiti trije otroci in trije odrasli člani osebja.

"Namesto da bi zaščitili otroke, so zaščitili orožje"

"To je grozen dan za Tennessee, za naše otroke, naše učitelje in našo skupnost," je na družbenih omrežjih zapisal Justin Pearson, demokrat, član predstavniškega doma, ki nasprotuje sentimentu republikancev: "Namesto da bi zaščitili otroke, so spet zaščitili orožje."

Republikanci in drugi predstavniki konzervativcev so pogosto pozivali k oborožitvi učiteljev kot odgovor na številna streljanja v šolah, ki so se zgodila v ZDA v zadnjih 25 letih. Zagovorniki teh ukrepov trdijo, da bi oboroženi učitelji odvračali namere potencialnih šolskih strelcev. Nasprotniki pa menijo, da bi kakršnakoli prisotnost orožja v šolah vodila le do povečanja nevarnosti.

Tennessee pa ni prvi v ZDA

Po podatkih Giffords Law Center, skupine za nadzor varnosti orožja, približno polovica vseh ameriških zveznih držav že dovoljuje učiteljem in drugim šolskim zaposlenim nošenje strelnega orožja na šolskem območju. Po predlogu Tennesseeja bi morala vsaka oseba, ki bi želela v šoli nositi pištolo, opraviti vsaj 40 ur šolskega policijskega usposabljanja. Stroške usposabljanja skupaj s strelnim orožjem bi kril posameznik.