Gordijski vozel

Najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej se nadaljuje

S.R./STA
9. 4. 2024, 14.47
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 17.18
Deli članek:

Po neuspešni mediaciji med vlado in zdravniškim sindikatom Fides slednji nadaljuje stavko. Predsednik sindikata Damjan Polh je dejal, da so se na njihovi strani trudili, a so vladne ponudbe ostajale enake kot ob začetku stavke. Neuspešna mediacija je zanje precejšnje razočaranje, je dejal. Izjavo pa je začel z minuto molka za javno zdravstvo.

S.R.
Fides stavka od 15. januarja.

Polh je v današnji izjavi za medije sicer pohvalil delo mediatorjev odvetniške zbornice. V okviru mediacije se je zvrstilo pet sestankov, ki so skupno trajali 24 ur. Pojasnil je, da so se na njihovi strani trudili, približevali, kolikor se je dalo, a je žal na koncu vlada odločila, da zadeve ostanejo brez zavez in odprte. Ponudbe, ki so jih dajali na vladni strani, pa so bile enake tistim, ki so se pojavile že na začetku stavke. "Skratka, z naše strani precejšnje razočaranje," je dodal. Pri tem je bil kritičen do predsednika vlade Roberta Goloba, ki da je z izjavo pred mediacijo "okužil začetek" mediacije in se je ta nato končala, "kakor so se njegove besede takrat slišale". Kot je dodatno pojasnil na novinarsko vprašanje, je premier samo mediacijo označil kot nek poskus, ki najverjetneje ne bo uspešen. Polh sicer predvideva, da se bodo pogajanja tudi po neuspeli mediaciji z vladno stranjo nadaljevala. "Dokler smo v stavki, smo se dolžni pogajati," je dejal. Verjame, da se bodo srečevali na pogajanjih, kakšen bo njihov izplen, pa ne more napovedati. "Zgleda, kot da si vlada reform ne želi in bojim se, da zadeve ne bodo šle v pravo smer," je dejal.

O preklicih soglasij za nadurno delo; "Ljudje so začeli ceniti prosti čas"

Polh je na novinarsko vprašanje, kakšno podporo imajo med članstvom oz. na terenu, dejal, da je bila pred kratkim letna konferenca sindikata, kjer so jasno pokazali smernice. Prejšnji teden so imeli glavni stavkovni odbor in zaenkrat se nič ne spreminja. Držali se bodo standardov in normativov, še vedno so aktualni preklici soglasij za nadurno delo. Preklic soglasja je sicer stvar vsakega posameznika, a na terenu vidijo, "da so ljudje začeli ceniti prosti čas" in ne zaznavajo, da bi zdravniki ponovno dajali soglasje za nadurno delo. Sicer pa je Polh ocenil, da jim zakon o stavki slednjo omejuje v pravem pomenu besede, zato je ta tudi lahko tako dolgotrajna. Če bo sprejeta še predlagana novela zakona o zdravniški službi, bodo pri izbiri oblike stavke imeli še manj proste roke. "Skratka, otežili nam bodo stavkanje, vendar ohranjanje stavke pomeni določene pravice in teh si ne bomo pustili vzeti," je dejal Polh. "Gre za neke vrste protest proti vladi, ki trmasto vztraja na svojih izhodiščih in se noče premakniti," je dodal. Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

Ministrstvo: Stališče vlade je ves čas enako

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je uvodoma poudarila, da zelo obžaluje, da dogovor med pogajalskima skupinama, ni bil dosežen. "Na vladni strani smo vlagali velike upe na uspešen zaključek, vendar nam to ni uspelo." Ob tem je dodala, da imamo v Sloveniji dobro javno zdravstvo, da ljudje do storitev pridejo hitro, kadar je nujno. "Z vsemi ukrepi, ki smo jih do sedaj sprejemali in ki jih bomo še sprejemali v prihodnje so usmerjeni v to, da javno zdravstvo naredimo še bolj kakovostno, učinkovito in dostopno za vse državljane in državljanke," je dejala. Na vladi bodo nadaljevali s pripravo Novele o zdravniški službi. Stebrna pogajanja še vedno potekajo, vendar bi vsi sistemski ukrepi, ki jih vlada načrtuje, bili hitrejši in imeli hitrejši učinek, če bi bili izvedeni v sodelovanju z vsemi akterji. "Pozivam Fides, da se priključi pogajanjem, da dosežemo čim prej dogovor," je dejala ministrica.

S.R.
Državni sekretar Denis Kordež in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Tudi državni sekretar Denis Kordež je izrazil obžalovanje, da skozi mediacijo ni bil dosežen dogovor, ki bi zadovoljil obe strani. "Na žalost je razkorak med stavkovnimi zahtevami Fidesa in zmožnostmi na vladni strani prevelik," je dejal. Po njegovih besedah je na vladni strani stališče ves čas enako in to je, da je potrebno poskrbeti za vse zaposlene v javnem sektorju. Pohvalil je tudi proces mediacije, ki je "bil res zelo strokoven in konstruktiven".