(Ne)srečna stavba na Litijski

Dominika Švarc Pipan o primopredaji: "Nekdo tukaj laže. Morda celo več njih"

R.T.
11. 3. 2024, 19.42
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 20.14
Deli članek:

Očitno se zadeve na relaciji stranka SD in bivša ministrica Dominika Švarc Pipan še niso umirile.

Sa.R.
Dominika Švarc Pipan (desno) in Andreja Katič ob predaji poslov.

Ministrica Andreja Katič se je konec prejšnjega tedna lotila pregleda nepremičnin pod okriljem ministrstva. "V petek smo s sodelavci začeli pregled stanja nepremičnin, vključno s stavbo na Litijski, ki sem si jo včeraj tudi sama ogledala," so v petek na ministrstvu navedli besede nove ministrice za pravosodje. Po pojasnilih Katičeve ji je njena predhodnica Švarc Pipanova ob primopredaji ustno pojasnila dejstva o nakupu stavbe na Litijski, "o čemer je bila javnost že obveščena, v primopredajnem zapisniku pa podrobnosti niso bile navedene". Prve ugotovitve pri pregledu dokumentacije glede nakupa stavbe na Litijski cesti, ki je dostopna, pa so pokazale, da gre za zelo neurejeno dokumentacijo. Dokumenti so v treh različnih spisih, kar seveda otežuje delo, dodajajo na ministrstvu.

Na državnem odvetništvu nadaljujejo z zbiranjem informacij glede spornega nakupa stavbe na Litijski cesti. Potem ko je bila sredi februarja opravljena nova izmera velikosti stavbe, so se zdaj odločili še za novo cenitev njene vrednosti.

V pogovoru za Delo pa je predsednica SD Tanja Fajon dejala, da jim je nova ministrica za pravosodje povedlada, da je ob primopredaji o nakupu sodne stavbe na Litijski dobila en sam stavek. Ni videla niti poročila, ki ga je pripravila,

Na to se je danes odzvala Dominika Švarc Pipan. "Ne bi bilo slabo slišati neposredno od ministrice Katič, ali to, kar pravi predsednica SD in naj bi ministrica Katič povedala na stranki SD, drži. Tokrat lahko namreč jaz mirne duše rečem: 'Nekdo tukaj laže. Morda celo več njih,'" je zapisala bivša ministrica na Facebooku. 

V nadaljevanju je pojasnila, kako je potekala primopredaja in pogovor z njeno naslednico. "Ministrici sem ob imenovanju in primopredaji iskreno zaželela uspešno delo, zato mi je žal, da se že v prvem tednu začenja z zavajanjem, poskusi predrugačenja zgodbe in moje diskreditacije. Ob primopredaji sva z ministrico v prisotnosti generalnega sekretarja ministrstva in strokovne sodelavke poslanske skupine SD (od danes vodja kabineta) vsaj dobrih 15 minut govorili o zadevi Litijska. Pri tem sem ji pojasnila vsa znana dejstva in sume nepravilnosti, ki sem jih zaznala sama (in ki jih potrjujejo tudi dosedanje ugotovitve kriminalistične preiskave, kot izhaja iz obrazložitve sodne odredbe o hišnih preiskavah). Pojasnila sem ji tudi, katere ukrepe sem sprejela sama in katere prepuščam njej kot novi ministrici, ker je to bolj ustrezno, zlasti disciplinske postopke proti vpletenim uslužbencem, s katerimi nisem mogla opraviti razgovorov zaradi njihove daljše odsotnosti od izbruha afere dalje (le dvema sem izrekla pisno opozorilo pred odpovedjo, saj je že dokumentacija razkrila očitne in hude kršitve delovnih obveznosti)," je zapisala Dominika Švarc Pipan.

Razložila je tudi, da je želela predati kopijo celotnega spisa zadeve Litijska, a je "vso to dokumentacijo zasegel NPU ob hišni preiskavi dan poprej, vključno z vsemi elektronskimi napravami, zaradi česar novih kopij neknjiženih dokumentov nisem mogla posredovati novi ministrici."