Poostren nadzor

Oglobili babico, ki je na tržnici prodajala domača jajca

D.K.
5. 3. 2024, 09.48
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 09.50
Deli članek:

Inšpektorji so kaznovali babico, ker je na tržnici prodajala domača jajca, ki so ji jih odvzeli. Morala bo plačati tudi kazen.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Hrvaški inšpektorji bodo do konca marca izvajali poostren nadzor na tržnicah. Nadzorovali bodo predvsem živila živalskega izvora, ki so zanimiva za hrvaške potrošnike, kot so suhomesnati izdelki, predvsem pa jajca.

Nekaj kršiteljev so že oglobili. Na tržnici v Vinkovcih so preverjali jajca, ki niso imela oznak zdravstvene ustreznosti, niso imela oznak kmetije in so bila s trga umaknjena na najbolj običajen način, je za Novo TV pojasnila Kristina Vuljanić iz sanitarne inšpekcije.

Prodajalki so zasegli 90 jajc in ji izrekli kazen v višini 190 evrov. Zaradi prodaje piškotov, kruha, potice in orehov so zoper njo uvedli tudi prekrškovni postopek, saj dejavnosti ni imela registrirane. Grozi ji več kot 500 evrov kazni.

"Ljudje morajo od nečesa živeti, saj veste. In verjamem, da je tisti, ki je to prodajal, dobro naredil, domače je," je ob tem dejal Mile iz Vinkovcev. "Najprej mora biti red. No, potem pa naj uvedejo recimo opomin in tako naprej, potem naj sledi globa ... Saj ne morejo samo pobirati denarja. Globa je zadnji ukrep," pa je komentiral Ivo.

Na državnem inšpektoratu pravijo, da so izrečene najnižje možne globe. Za neregistrirano prodajo se gibljejo od 530 do 9290 evrov, za prodajo živil brez oznake zdravstvene ustreznosti pa od 190 do 3900 evrov. Hitro pokvarljivo blago, kot so siri, suhomesnati izdelki in jajca, je treba hraniti v hladilnih vitrinah, so opozorili. 

Prodajo na tržnicah ureja zakon

"Najprej je obvezno, tako kot na trgih po vsej Republiki Hrvaški, da so to registrirani OPG, kar pomeni, da mora vsak OPG izdati odločbo, da je v skladu z zakonom in je vsem omogočeno, da tako prodajajo v zunanjem delu in v notranjem delu," je pojasnil Elvis Kovačević, direktor GTG Vinkovci d.o.o..