V gorah bo snežilo

Se bodo snežinke upale spustiti vsaj do alpskih dolin?

G.G.
22. 2. 2024, 17.15
Posodobljeno: 22. 2. 2024, 17.26
Deli članek:

Petek bo moker in ponekod vetroven.

Profimedia
Po nižinah bo le mokro, ne bo snega, kot na fotografiji, škornji pa bodo koristni.

Na zahodu Slovenije je začelo kapljati že danes, medtem ko je vzhod ostal suh. Ponoči se bodo padavine okrepile in postopno zajele vso državo. Jutro ne bo dovolj hladno, da bi se dežne kapljice v nižinah spremenile v snežinke. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, če bo začelo nalivati, bi lahko v nekaterih alpskih dolinah za kratek čas dež prešel v moker sneg. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, v alpskih dolinah okoli 3 stopinj Celzija. V visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo temperatura ostala pod ničlo, zato bo zapadlo od pol do enega metra snega, kar bo močno povečalo nevarnost snežnih plazov na tem območju, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Kaj pa veter? Če so se danes najmočnejši sunki zabavali na severovzhodu, bo jutri najbolj vetrovno na Primorskem in Notranjskem, kjer bodo sunki vetra presegali 70 kilometrov na uro.

V noči na soboto bo še pestro, med obilnimi padavinami lahko zagrmi, proti jutro pa se bo dež utrudil. V soboto in nedeljo bo delno jasno, predvsem na zahodu bodo možne krajevne plohe. Pihal bo jugozahodnik, še vedno bo razmeroma toplo.