Najemniški SOS

Na pomoč prihaja priročnik za najemnike

R.T.
21. 2. 2024, 08.28
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 08.34
Deli članek:

Ustvarjalci spletne platforme Najemniški SOS so izdali Priročnik za najemnice_ke, s katerim želijo izobraževati o najemniških pravicah. V dokumentu, ki je prosto dostopen tudi na njihovem spletnem mestu, je mogoče najti nasvete za zaščito pred najpogostejšimi kršitvami, do katerih prihaja pred, med in po najemu stanovanja. Ob izdaji vabijo tudi na spletno predstavitev glavnih priporočil.

Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja
Ustvarjalci spletne platforme Najemniški SOS so izdali Priročnik za najemnice_ke.

Nevladne organizacije Inštitut za študije stanovanj in prostora, Danes je nov dan in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, ki soustvarjajo platformo Najemniški SOS, opozarjajo, da je pravica do primernega stanovanja osnovna človekova pravica. Predstavlja namreč temelj za dostojno življenje, posameznikom pa omogoča uveljavljanje vseh drugih pravic. A Slovenija je svoje dolžnosti na področju stanovanjske preskrbe predolgo zapostavljala, kar je med drugim privedlo do perečega stanja na najemnem trgu. Brez prave regulacije in nadzora se številni najemniki znajdejo v vse hujšem položaju.

Stanovanjski zakon predvideva številne najemniške pravice, a jih najemniki pogosto slabo poznajo. Poleg tega je uveljavljanje teh pravic v praksi zelo težavno zaradi nesorazmerja moči med najemodajalci, katerim oddaja oddaja stanovanja praviloma pomeni dodaten zaslužek, ter najemniki, ki stanovanje nujno potrebujejo za preživetje. V Najemniškem SOS so tako prepričani, da mora država s primernimi ukrepi to nesorazmerje čim prej uravnotežiti, do takrat pa lahko najemnikom nekoliko pomaga vsaj poznavanje najemniških pravic.

Da bi omogočili njihovo čim boljše poznavanje, so izdali nov Priročnik za najemnice_ke, ki je dostopen tako v tiskani obliki kot tudi na spletnem mestu najemniski-sos.si. Priročnik pripomore k boljšemu razumevanju zakonodaje, najemnikom pa nudi nasvete za pripravo na najemno razmerje ter jim pojasni, na katere dejavnike morajo biti pozorni pri sklepanju najemnega razmerja in kam se lahko obrnejo v primeru težav.

Avtorji bodo priročnik razdelili med centre za socialno delo in nevladne organizacije, katerih uporabniki se pogosto srečujejo z najemniškimi stiskami, in poskrbeli, da se z najemniškimi pravicami seznanijo tudi najranljivejši. Ob izdaji priročnika bodo organizirali tudi spletno predstavitev ključnih priporočil, ki bo potekala v četrtek, 7. marca 2024, ob 10. uri. Na dogodku bodo spregovorili še o prihodnjih načrtih za obravnavo diskriminacije najemnikov, na voljo pa bo tudi čas za dodatna vprašanja o problematiki najemnega trga. Vse zainteresirane vabijo k prijavi prek spletnega obrazca.