Spletna prodaja

V malih oglasih Slovencev stripi za 13 tisoč evrov in slika za 170 tisoč evrov

P.K.
16. 2. 2024, 06.12
Deli članek:

Na največjem spletnem portal za male oglase v Sloveniji je mogoče najti raznovrstno ponudbo. Izbrskali smo najbolj zanimive predmete, ki jih spremljajo tudi zelo visoke cene. Kaj smo našli?

bolha.com
Baročno umetniško delo stane 170.000 evrov.

Neki moški je na Bolhi opazil zanimivo slikarsko umetnino in se jo odločil kupiti. Še slutil ni, da je našel nekaj zelo dragocenega. Ko je sliko pokazal svojemu prijatelju, galeristu Leonu Pogelšku iz Galerije Kos, je slednji takoj posumil, da gre zelo verjetno za delo najpomembnejše slovenske slikarke Ivane Kobilica.

»Nekdo je umetnino našel, jo dal na spletni portal Bolha, kjer jo je moj kolega videl in pomislil, da bi to lahko bilo nekaj dobrega, ter jo kupil,« zanimivo ozadje odkritja opiše Leon Pogelšek. Da jo je res naslikala ta znamenita slikarka, je pozneje potrdil še strokovnjak. Po ocenah galerista naj bi bila umetnina ocenjena med 30 tisoč in 60 tisoč evri, kupljena pa je bila za vsoto, ki se giblje v rangu med sto in dva tisoč evri (natančna številka ni znana).

Strokovnjak prikimal

Galerija je dala umetnino očistiti in restavrirati, poleg tega je njeno pristnost ugotavljal muzejski svetnik, sodni izvedenec in cenilec za likovno umetnost ter nekdanji kustos Narodne galerije Ferdinand Šerbelj. Potrdil je, da je umetnina, na kateri je upodobljena gola ženska, delo Kobilce.

Ali med oglasi kakšen takšen biser lahko najdemo tudi mi? Med ponudbo ni bilo mogoče spregledati baročne slike iz 17. stoletja, ki prikazuje, kako francoski Kralj Louis XIII. prvič predstavi svojo bodočo ženo kralju in kraljici Anglije, Škotske in Irske – Charlesu I. in Henrietti. Avtor je flamski slikar Anthony van Dyck, je povedal njen prodajalec, ki je opisal tudi zanimivo pot slike; v preteklosti je pripadala celo Louvru, narodnemu muzeju Francije, od koder jo je pozneje odkupil bogat slovenski trgovec Franz Kollmann za svojo lastno zbirko.

Garancija za posojilo

»Franz Kollmann je bil od leta 1904 predsednik Ljubljanske mestne hranilnice, njegov sin, naslednik Robert Kollmann, pa je zaradi očetove zbirke dragih starih slik od leta 1928 naprej postal ustanovni član Narodne galerije v Ljubljani,« zanimivo ozadje razlaga njen prodajalec Bojan.

Dodaja, da je zaradi slabega stanja okvirja in manjših poškodb platna vrednost slike ocenjena med 270 tisoč in 350 tisoč funti. »Če bi se slika in okvir strokovno restavrirala, bi hitro presegla dvojno vrednost, v prihodnjih nekaj letih tudi nad 1,2 milijona evrov,« so njegove besede. Bojanova družina jo ima v lasti od leta 1959, ko jo je njegov stari oče dobil kot garancijo za denarno posojilo višje vsote.

Pravi, da sliko hranijo v sefu in da se mora interesent za nakup za njen ogled predhodno najaviti. Sliko prodaja že dalj časa. Lani poleti je zanjo hotel 250 tisoč evrov, zdaj jo ponuja za 80 tisoč evrov manj – za 170 tisoč evrov.

Ura, stripi, plošče najdražji predmeti

Naslednji zanimiv kos, ki dosega visoko ceno, je vohunski fotoaparat iz časa pred drugo svetovno vojno. »Za zbiratelje ali muzeje v Evropi in širše prodam dragoceni fotoaparat, označen s številko uporabnika,« je v oglas zapisal njegov prodajalec iz Pomurja. Cena: 33 tisoč evrov.

bolha.com
Vohunski fotoaparat za nekaj deset tisoč evrov.

Za 13 tisoč evrov Zasavčan prodaja zbirko stripov, moški iz Pulja na Bolhi Slovencem ponuja svojo obsežno zbirko plošč dva tisoč največjih glasbenih ustvarjalcev. Cena je 12 tisoč evrov. Podravec pa bi rad prodal uro znamke Rolex za 20 tisoč evrov. O njej pove, da je bila kupljena kot investicija.

bolha.com
Impozantna zbirka stripov pride 13.000 evrov.

Med zanimivejšimi oglasi je še tisti, v katerem prodajajo peneče vino, polnjeno ob pomembni prelomnici naše zgodovine – ob osamosvojitvi Slovenije, kar pomeni, da je staro 34 let. Po prodajalčevih besedah naj bi bilo takih steklenic samo 30 tisoč. Cena za steklenico je 1990 evrov. Izstopa tudi oglas za avstralski peni iz leta 1932, ki stane 49.999 evrov.

bolha.com
Osamosvojitveno peneče vino za skoraj 2 tisoč evrov.