»Bilo je precej brutalno«

Groza v živalskem vrtu: Svinja pred očmi obiskovalcev pristala na rogu nosoroga

R.T.
15. 2. 2024, 21.55
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 21.55
Deli članek:

V živalskem vrtu v švicarskem Baslu so se v četrtek odvili pretresljivi prizori, ki so jim bili priča tudi otroci.

Profimedia
Nosorog v baselskem živalskem vrtu.

Krute smrti je bila deležna ena od svinj v baselskem živalskem vrtu. In to ne kar ena svinja, temveč gre za primerek izjemno redke, ogrožene vrste visajskih svinj bradavičark (Sus cebifrons), ki v naravnem okolju prebivajo le na Visajskih otokih na Filipinih, pa še to le na dveh od šestih otokov, kjer velja za avtohtono vrsto. Na štirih otokih je namreč zaradi izgube habitata že izumrla.

Profimedia
Visajske svinje so kritično ogrožena vrsta svinj.

Za svinjo v baselskem živalskem vrtu je bil usoden rog azijskega nosoroga. Vse skupaj se je odvilo danes popoldne. Kot poroča švicarski časnik 20 Minuten, te svinje živijo v ogradi skupaj z nosorogi, ena od njih pa se je nesrečno nasadila na rog enega od sotrpinov. »Bilo je precej brutalno,« je zadevo opisala ena od očividk, ki se je v živalskem vrtu nahajala skupaj s hčerko. Po njenih navedbah naj bi svinja razmeroma srečno tekala naokoli, ko naj bi nenadoma povsem po nesreči pristala naravnost na rogu nosoroga. »Ljudje so bili šokirani, najhuje je bilo za otroke,« je navedla in dodala, da so jim starši z dlanmi zastirali oči.

Na kraj naj bi nato pritekle druge svinje, pa tudi uslužbenci živalskega vrta, a je bilo že prepozno. Prve so se obrnile in odprakljale stran, uslužbenci pa so se lotili čiščenja. Dogodek je za 20 Minuten potrdila tudi tiskovna predstavnica živalskega vrta Corinne Moser, ki je poudarila, da je preiskava še v teku in da uradne izjave za javnost še ne more podati.