Naši in vaši ali vsi skupaj?

Logar bo še krepil Platformo sodelovanja, ki jo Janša čuti kot nevarnost za zmago SDS

G.G./STA
14. 2. 2024, 17.46
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 19.02
Deli članek:

Kako bo manko podpisa o brezpogojni lojalnosti stranki SDS vplival na dinamiko odnosa med liderjem SDS Janezom Janšo in poslancem SDS in ustanoviteljem Platforme sodelovanja Anžetom Logarjem?

Primož Lavre
Nekaterim pritašem SDS gre močno v nos, da je pri Logarjevi platformi aktiven tudi Jernej Pikalo (levo), nekdanji minister za izobraževanje v vladi Alenke Bratušek in Marjana Šarca, ki je zaenkrat še član stranke SD. Desno ekonomist Igor Masten.

Glavni protagonist opozicije Janez Janša je za N1 dejal, da je prepričan, da je cilj Logarjeve Platforme sodelovanja onemogočiti zmago SDS na parlamentarnih volitvah. Logarjev projekt je primerjal z Listo Gregorja Viranta na volitvah leta 2011. Po njegovi oceni tako Logar kot poslanka Eva Irgl, ki ob Dejanju Kalohu edina nista podpisala zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS, govorita, da sta desnosredinska politika. Slednje po njegovem mnenju pomeni, da želja platforme ni zajemati glasov volivcev na sredini, ampak na desni sredini, in s tem preprečiti relativno zmago SDS.

Logar se je v odzivu na družbenih omrežjih najprej obregnil ob aktualno dogajanje v koaliciji. Prav slednje po njegovem prepričanju kaže, kam pripelje odrekanje sodelovanja. "Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja," je zapisal Logar in poudaril, da predsedniška kampanja spremeni vsakega, ki se odloči za ta korak, kar da se je zgodilo tudi njemu. "Na terenu srečaš rojake različnih političnih prepričanj, ki pa imajo v veliki večini enako željo - boljšo, spravnejšo prihodnost," je izpostavil Logar.

Po njegovem mnenju je treba raznolikost spodbujati in ta ne sme postati osrednji kriterij delitve med "naše" in "vaše". Zato se je tudi sam odločil svoje civilnodružbeno udejstvovanje krepiti v društvu Platforma sodelovanja. "In še ga bom," napoveduje Logar. Z vsakim novim članom v društvu je namreč klic k sodelovanju močnejši, je poudaril. "In tega mi verjetno nihče ne more zameriti, tudi politični sopotniki ne," je prepričan.

Janša se je obregnil ob Pikala

Janša se je hitro odzval na današnji zapis Logarja. Po Janševem mnenju bi Logar to moral povedati "tudi drugemu človeku na platformi, gospodu Jerneju Pikalu". Slednji je namreč nedavno za Delo dejal, da sam ne bi sodeloval v vladi, ki bi jo vodil Janša.