Incident

Mariborski srednješolec za pusta v belem ogrinjalu kukluksklana visoko dvigoval desnico

J.V.
14. 2. 2024, 14.40
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 14.41
Deli članek:

Na eni od mariborskih srednjih šol je bil eden od dijakov na pustni torek oblečen v belo ogrinjalo s koničastim pokrivalom, ki je simbol ameriške rasistične organizacije ku-klux-klan, poroča Večer. Kako so odreagirali v šoli?

Večer
Kot je razvidno iz fotografije, je dijak v belem ogrinjalu tudi v pozdrav dvignil desnico - kot je znan nacistični pozdrav.

Kot je razvidno iz fotografije, ki so jo pridobili na Večeru, je dijak v pozdrav dvignil desnico, na videoposnetku pa se še vidi, kako je razprostrl tudi sporno bojno zastavo konfederacije, ki je kot simbol poveličevanja ameriške državljanske vojne, rasizma, suženjstva, segregacije, bele nadvlade v ZDA večinoma umaknjena.

Zagovarjal se je, da je bil oblečen v duhca

"Takoj, ko sem bila seznanjena s tem dogodkom, sem dijaku odvzela pokrivalo, ki ga je sicer po koncu šolskih obveznosti lahko odnesel domov. S fantom smo opravili tudi razgovor v prisotnosti svetovalne delavke. Bil je dolg razgovor, ampak dijaku se ni zdelo nič narobe s to masko, celo obvestil me je, da je oblečen v duhca. Drugi so se tej izjavi smejali, ker so videli in vedeli, da to ni res. Dijak misli, da smo vsi neumni in da ne razlikujemo mask," za Večer pripoveduje ravnateljica in dodaja, da že iz njihovih šolskih pravil izhaja, da mora biti obraz dijaka v šolskem prostoru viden in pust ni nobena izjema. "Že, ker ni upošteval šolskih pravil, sem mu pokrivalo odvzela. A nekateri dijaki mislijo, da lahko delajo, kar želijo, ne upoštevajo nobenih navodil, nobenih pravil. Vse se jim zdi dovoljeno in nimajo nobenih moralnih zadržkov, tudi vrednote imajo svojevrstne," je za Večer poudarila ravnateljica.

Ravnateljica se sprašuje, kako sploh ukrepati? Boji se, da strogo ne ...

Dodaja, da bo vzgojni ukrep sledil, najprej izhajajoč iz njihovih šolskih pravil, pregledujejo pa še preostalo zakonodajo, kako sploh lahko ukrepajo. Boji se, da strogo ne, saj zakonodaja po njenem ne predvideva takšnih situacij: "Zakonodaja našteva, kdaj lahko šola izreče ukor, šola si ne more kršitve zanj izmisliti sama. Z alternativnimi vzgojnimi ukrepi, kot je recimo referat na določeno tematiko, se mora dijak strinjati." Dijaka je videla sama, ni pa videla zastave, ker jo je dijak pred njo skril. So jo pa o tem obvestili.

Ravnateljica je za Večer izpostavila tudi kršitev snemanja in fotografiranja v šolskem prostoru ter razpečevanja posnetkov. Da so dijaki dogajanje snemali, ve, saj je v razredu tudi dijakom naročila izbris fotografij in posnetkov. Zakaj? "Na šolskem ozemlju ni dovoljeno fotografiranje brez mojega dovoljenja. In če se meni zdi vsebina škodljiva in se jo razpečuje, je to za šolo škodljivo. Šola ni javna površina. To so nenazadnje tudi mladi ljudje, ki imajo pravico do rehabilitacije, tako pa ne bodo nikoli rehabilitirani, saj bo to trajni dokaz," je pojasnila za Večer.