elektronske table

Video: Pri Darsu niso pozabili na valentinovo, na avtocesti voznike opozarjajo srčki

D.K.
14. 2. 2024, 11.24
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 11.29
Deli članek:

Dars, ki od leta 2022 voznike poziva k varni vožnji tudi s pomočjo elektronskih tabel na avtocestnem omrežju, je ob današnjem prazniku zaljubljenih poskrbel, da voznike tudi na poti spremljajo srčki.

Zajem zaslona Facebook Infopot
Na avtocesti vas danes opozarjajo srčki

Na Darsu so s pomočjo tabel na avtocestah voznike v preteklosti med drugim opozarjali, da 'jeza med vožnjo povzroča gube', To ni plesišče. Ohranjaj razdaljo', 'lep avto. Pa ima smernike?' in 'Kampiraj v naravi, ne na levem pasu'. Danes, ko praznujemo valentinovo, pa so se odločili za ljubezensko tematiko. 

Čeprav se nekateri uporabniki družbenih omrežij ob objavljenih fotografijah z omenjenimi napisi zgražajo, pri Darsu pravijo, da prejemajo več pozitivnih odzivov kot negativnih. Hkrati pa menijo, da so veliko bolj učinkovita taka zabavna, pozitivna sporočila od klasičnih. S pravilno vožnjo pa lahko vsak voznik prispeva k večji varnosti in pretočnosti prometa. Priložnostne vsebine sicer sovpadajo s posameznimi prazniki ali nacionalnimi preventivnimi akcijami, ki jih koordinira Agencija za varnost prometa. Tako so tokrat na vrsti srčki. 

"Pri oblikovanju sporočil se držimo dveh načel. Prvo je, da se izogibamo negativnim sporočilom, ki grozijo, šokirajo, zbujajo strah ali izpostavljajo negativne posledice ravnanj. Namesto tega dajemo prednost sporočilom, ki zbujajo pozitivna čustva, so duhovita, vsebujejo pametno igro besed ali izpostavljajo pozitivne posledice ravnanj. Drugo načelo pa je, da iščemo čim bolj razumljiva in čim krajša sporočila. Čeprav nam table omogočajo tri vrstice besedila, smo pri naših sporočilih v slovenščini doslej uporabili največ dve vrstici besedila," so ob začetku alternativnega načina komuniciranja zapisali na straneh Darsa.

Priložnostne napise objavljajo na skupno 37 elektronskih tablah, kjer imajo najnižjo prioriteto prikazovanja. To pomeni, da ob pojavu nevarnosti na odseku, kjer je nameščena elektronska tabla, vedno prioritetno objavijo obvestila o tej nevarnosti (na primer o prometni nesreči, zastoju, megli in podobno), po koncu nevarnosti pa znova objavijo napise na temo prometne varnosti.