Iskanje krivcev

Štirje akterji v aferi s stavbo na Litijski isti dan zamenjali telefone. Nič sumljivega za ministra iz vrst SD

R.T.
2. 2. 2024, 08.16
Posodobljeno: 2. 2. 2024, 08.24
Deli članek:

V včerajšnji oddaji tarča sta goste najbolj »zabavala« davčni svetovalec Ivan Simič, nekdanji direktor Fursa času dveh Janševih vlad, in minister iz vrst SD Aleksander Jevšek.

Sašo Švigelj
SD je v Tarčo poslal izkušenega kriminalista in nekdanjega župana Murske Sobote Aleksandra Jevška, ki je trenutno minister za kohezijo in regionalni razvoj.

Tema včerajšnje Tarče na Televiziji Slovenija je bila afera sodna stavba, o kateri smo podrobno poročali v več člankih. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je postala sovražnik številka ena stranke SD, je v oddaji predstavila nekaj dodatnih podrobnih iz dogajanja v zakulisju. Med drugim tudi na nenavadno menjavo telefonov nekaterih članov SD. Ključni akterji spornega nakupa degradirane stavbe na Litijski cesti v Ljubljani so praktično v istem dnevu zamenjali telefone.

»Na dan vaše prve Tarče 11. decembra sem najprej na Signalu zaznala sporočilo, da se je varnostna številka mojega stika Klemna Žiberta spremenila. To običajno pomeni, da je oseba zamenjala telefonski aparat. Začela sem se čuditi, ko je naslednje jutro po vaši prvi Tarči in mojem nastopu tukaj zgodaj zjutraj enako sporočilo o spremembi varnostne številke prišlo tudi za državnega sekretarja Šoltesa in le malo za tem tudi za generalnega sekretarja ministrstva, gospoda," je v Tarči glede sodelavcev ministrstva dejala ministrica. Četrti človek, ki je v tem času zamenjal telefon, pa je vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček, nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje, ki je leta 2020 postal namestnik generalnega direktorja Fursa.

Jevšek, sicer nekdanji kriminalist, takšni časovi dinamiki menjave telefonov ne pripisuje velikega pomena. Ne izključuje niti možnosti naključja. Razume pa tudi, da je "bil zaradi posledic vsega, kar se je dogajalo okoli te t. i. afere, to tudi mogoče eden izmed varnostnih ukrepov. Torej ne zaradi občutka krivde, ampak zaradi česa drugega." Dodal je še, da ima sam svoj telefon že 15 let. Gledalcem ni razkril, katere znamke je ta telefon, ki drži kar 15 let.

Še bolj 'duhovit' je bil cenjeni davčni strokovnjak Ivan Simič, ki se mu nakup stavbe pravzaprav ne zdi tako slab,"s ceno ceno 1500 evrov na kvadratni meter in z okvirno 850 evrov na kvadratni meter za obnovo."

Primož Lavre
Razbita stekla, razdejana klimatska naprava...

Bistveno pa je izrekla ministrica Dominika Švarc Pipan. "Če bi vedela, da gre za vpletanje stranke, bi na to opozorila in gotovo te pogodbe ne bi podpisala." Projekt so vodile strokovne službe in sama, kot pravi, ni vedela, da je bil generalni sekretar SD Žibert na ministrstvu. Ponovila je, da je objektivno odgovorna, ker je pogodbo podpisala. Če pa ne bi začeli raziskovati, bi bila kriva le ona. Po njeni oceni bi rada stranka SD vso krivdo prevalila nanjo. "Zanima me, s čim je stranka SD prevzela odgovornost, nihče ni odstopil. Generalni sekretar ministrstva ni odstopil, sama sem predlagala njegovo razrešitev, ko sem ugotovila njegove nepravilnosti. Predsedstvo nastavlja in odstavlja ministre, to je v nasprotju z ustavo, ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade, ne pa predlog predsedstva neke stranke. To kaže na izjemno strankokratsko razumevanje politike … Zanima me tudi, zakaj se tako mudi. Odzivi vodstva stranke, tudi predsednice Fajon, govorijo sami zase," je dejela, ki meni, da v SD "nekoga ščitijo".

"Po zakonu sem dolžna zavarovati dokaze, vsaj do prihoda kriminalistov, niso še prišli, dolžna sem poskrbeti, da preprečim, da vse pometejo pod preprogo, in ostajam, dokler se to ne razčisti," je napovedala Dominika Švarc Pipan in dodala, da je njen cilj razkriti sistemsko korupcijo.