Sklep občine

Velenjska občina bo za sanacijo plazov občanom namenila 366.000 evrov

J.V./STA
30. 1. 2024, 12.15
Deli članek:

Velenjska občina bo občanom, katerih objekte po lanski ujmi ogrožajo plazovi na zasebnih zemljiščih, skladno s sklepom, ki so ga danes potrdili mestni svetniki, sofinancirala sanacijo v višini 70 oz. 80 odstotkov. To je več od doslej veljavnih meril. Za šest plazov, za katere že imajo podatke, je sanacija skupno ocenjena na 366.000 evrov.

Mestna občina Velenje
Fotografija je arhivska.

V velenjski občini imajo že od 2016 veljaven pravilnik, ki določa merila in postopke pri sanaciji plazov, ki ogrožajo objekte na zasebnih zemljiščih. Ta določa, da občina v 70 odstotkih financira pripravo dokumentacije, medtem ko za fizično izvedbo sanacije v primerih, ko gre za oceno sanacije do 50.000 evrov, občina namenja 30 odstotkov sredstev, preostalih 70 odstotkov pa zagotovi lastnik ogroženega objekta.

Glede na obsežne posledice lanske ujme so se na občini odločili, da skušajo prizadetim še bolj pomagati. Že lani je občina prizadetim zaradi plazov v višini 70 odstotkov sofinancirala geološko-geomehansko poročilo s predlogom sanacije. Ker so projektantske ocene sanacije za doslej obravnavane plazove visoke, nekatere so višje od 50.000 evrov, pa so se na občini odločili za izdatnejše sofinanciranje.

Glede na sklep, ki so ga danes potrdili na seji mestnega sveta, bo občina izvedla sanacijo plazov in zagotovila sredstva v višini 70 odstotkov vrednosti sanacije, preostalih 30 odstotkov pa bo zagotovil upravičenec oz. vlagatelj. Če pa ta razpolaga z odločbo centra za socialno delo o izredni denarni pomoči, namenjeni odpravi posledic neurij v letu 2023, pa bo občina za sanacijo plazu zagotovila sredstva v višini 80 odstotkov ocenjene vrednosti sanacije, preostalo pa upravičenec.

Na podlagi projektantske ocene iz geološko-geomehanskih poročil, sofinanciranih s strani Mestne občine Velenje, znaša skupni znesek sanacije šestih plazov, za katere že imajo dokumentacijo, nekaj več kot 366.0000 evrov z DDV.

Danes potrjeni sklep je osnova za to, da se lahko začnejo postopki javnih razpisov in da se občina s posameznimi vlagatelji pogovori, ali so sposobni prispevati preostanek sredstev, je svetnikom povedal vodja urada za komunalne dejavnosti na občini Anton Brodnik.

Dodal je, da imajo vse plazove evidentirane v republiškem programu Ajda in da tudi za sanacijo teh plazov pričakujejo določena finančna sredstva od države. V tem primeru bi se delež sofinanciranja sanacij lahko še zvišal. Tudi župan Peter Dermol je poudaril, da bodo prizadetim zaradi plazov skušali čim bolj pomagati, da bodo lahko ustrezno sanirali območja, kjer bivajo.

Na vseh lokacijah se sicer plazovi počasi premikajo, zato je treba čim prej začeti z izvedbo, saj se situacija slabša z vsakim dežjem, ob tem opozarjajo na občini.

Vsak plaz, predlagan za sofinanciranje sanacije, mora biti prijavljen in evidentiran na občini. Vlagatelj zaprosi za pomoč pri sanaciji plazu s posebno vlogo, na občini pa obravnavajo samo vloge za nepremičnine, za katere je občina že sofinancirala pridobitev geološko-geomehanskega poročila. Prispele vloge obravnava posebna komisija, vloge pa morajo biti vložene do konca februarja letos.