Nič več nesreč

V snegu so nekateri vozniki odpovedali, smo se odvadili zimske vožnje?

Andraž Zupančič
29. 1. 2024, 20.35
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 21.27
Deli članek:

Zima je končno prišla tudi v naše kraje, čeprav le za krajši čas. Večja količina snega je pokazala, da so se slovenski vozniki in vsi, ki naj bi skrbeli, da kljub temu promet poteka normalno, povsem odvadili kaosa ob močnejšem sneženju.

Sašo Švigelj
Tovornjaki so že skoraj pregovorno blokirali avtoceste, potovalni časi so se krepko podaljšali.

Nekaj več snega, kot smo ga bili vajeni v zadnjih letih, in že je obstala vsa Slovenija. Iz Maribora do Ljubljane so vozniki vozili štiri ure ali več, obstala je železnica, tovornjaki (tudi tisti z letnimi ali zimskimi gumami) so blokirali avtoceste. Vozniki pa so se znašli, kot so vedeli in znali, nekateri tudi preveč prestrašeno. To je še dodatno prispevalo k splošnemu slabemu vtisu. Zato smo na policiji vprašali, kakšne so bile razmere oziroma kaj vse je šlo narobe že ob malce bolj obilnem sneženju. Tisti konec tedna, o katerem teče beseda, je pokazal, da so v sneženju odredili omejitev prometa na 11 izločitvenih odsekih in prav na vseh je policija s svojimi enotami opravila nadzor nad spoštovanjem omejitev prometa za tovorna vozila nad 7500 kilogrami.

»V tistem času je policija obravnavala sto prometnih nesreč, v enakem obdobju prejšnjega leta smo jih obravnavali 130. V prometnih nesrečah je bilo 10 udeležencev lažje telesno poškodovanih in nihče huje, gre sicer za začasne podatke, saj vseh prometnih nesreč še nismo vnesli v računalniški sistem policije,« so povedali na policiji.

Sašo Švigelj
Preden greste na pot, očistite vozilo, sneg odstranite tudi s strehe vozila.

Nikar z letnimi gumami v sneg

In vendar je sneg spet presenetil tako cestarje kot voznike, posebej tiste, ki se poskušajo skozi zimo dobesedno predrsati z letnimi gumami in rezervnimi snežnimi verigami v prtljažniku. Vemo, da je to presneto slab izgovor, kajti ko se voznik odloči namestiti verige, je po navadi že prepozno. Tako so v času sneženja na policiji zaradi neupoštevanja omejitve prometa ukrepali v 118 primerih in v 20 primerih uvedli tudi prekrškovni postopek zoper pravne osebe. »V teh neugodnih zimskih razmerah smo izvedli ukrepe tudi zoper 12 kršiteljev, ker svojega vozila niso opremili s predpisano zimsko opremo, in zoper 18 kršiteljev, ker niso primerno očistili svojih vozil,« so dejali na policiji.

Kot smo omenili, je bilo v času sneženja in takoj po njem manj prometnih nesreč kot leto poprej, kar kaže na to, da so vozniki vseeno vozili nekoliko bolj previdno. A ker se vedno najdejo izjeme, so kot najpogostejši vzrok za nastanek prometne nesreče v snegu v omenjenem koncu tedna navedli neprilagojeno hitrost vožnje glede na vremenske razmere. Sledijo nepravilna stran oziroma smer vožnje in nepravilni premiki z vozilom. Največ prometnih nesreč so policisti obravnavali na PU Ljubljana, PU Celje in PU Maribor. Na teh območjih so bile vremenske razmere zaradi sneženja tudi najzahtevnejše.  

Bobo
Zasnežene ceste v centru Ljubljane so še nekaj časa skrbele tudi za številne padce in zlome..

Sunkovita vožnja je najbolj nevarna

Kot opozarjajo na policiji, moramo biti pri vožnji pozimi še posebej zbrani in previdni. »Hitrost vožnje vozila moramo zmanjšati in prilagoditi razmeram ter stanju vozišča. Pri vožnji moramo povečati varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami, ter po potrebi zavirati previdno. V snežnih razmerah moramo voziti enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti vožnje. Še posebej moramo biti pozorni na izpostavljene dele ceste, na katerih se pogosto pojavlja poledica. Pri vsem tem moramo upoštevati morebiten daljši čas potovanja in se odpraviti na pot prej kot običajno,« svetujejo policisti in dodajajo, da naj potniki, če je le mogoče, ob slabših vremenskih razmerah več uporabljajo javni prevoz.

Zelo pestro je bilo tudi v dneh po sneženju. O številnih zdrsih pešcev na neočiščenih in poledenelih pločnikih smo že pisali, v UKC Ljubljana so namesto dveh zlomov povprečno na dan obravnavali kar 250 podobnih poškodb. Na drugi strani so potniki, ko smo že ravno omenili javni prevoz, na vlaku iz Maribora do Ljubljane doživljali svojo odisejado, ko je zaradi snega in ledu ter težav z elektriko pot trajala debelih osem ur.