Stavka

Zdravniki grozijo, da ne bodo več delali nadur

S.Š./STA
22. 1. 2024, 16.23
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 16.43
Deli članek:

Zdravniki so na današnjih stavkovnih zborih izrazili jasno željo po preklicu soglasij za nadurno delo, je v izjavi medijem povedal predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Sindikat bo tako postal koordinator zbiranja preklica soglasij zdravnikov, ki bodo to želeli.

STA
Fides vztraja pri splošni stavki.

Današnje nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom medtem ni prineslo dogovora. Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, o preklicu soglasij pa bodo razpravljali "kdaj pozneje", je po pogajalski seji povedal Polh.

Pogajanja so po njegovih besedah pokazala, da si vlada pogajanj ne želi, pač pa želi izsiliti pogoje, ki jih je podpisala z ostalimi sindikati, pri tem pa bi Fides potegnil krajši konec. "Vse bolj jasno je, da zdravstvenega stebra ne bomo videli in bojim se, da bo tudi ta plačna reforma obstala nekje v predalu," je dejal.

Pogajanja se še nadaljujejo

Fides vztraja pri dogovoru, ki bi prinesel takojšnje finančne učinke, vladna stran pa na takojšnje parcialne finančne učinke ne pristaja, je po pogajanjih dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež. Do tega se bodo ponovno opredelili, nato pa se bodo pogajanja nadaljevala, je dodal. "Želimo si, da se stavka zamrzne, da se usedemo za pogajalsko mizo in tam ostanemo," je poudaril.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.