Objestnost

Foto: Serijski požigalci, ki so terorizirali Maribor, imajo na grbi še več kaznivih dejanj

S.R.
22. 1. 2024, 16.00
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 16.00
Deli članek:

Mariborski serijski požigalci, ki so jih kriminalisti aretirali lanskega novembra, so po ugotovitvah policije odgovorni še za 18 kaznivih dejanj, so danes pojasnili pri PU Maribor.

PU Maribor
Delo mariborske četverice požigalcev.

Spomnimo, kriminalisti so zadevo pod drobnogled vzeli potem, ko so med aprilom in novembrom lani prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Ugotovili so, da je bilo več požarov posledica storitve kaznivega dejanja, kriminalisti pa so v zvezi s prijavami novembra lani odvzeli prostost petim osebam. Obenem so izvedli pet hišnih preiskav na območju PU Maribor. Štiri osumljence so zaradi utemeljenega suma storitve skupno osmih kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, odvzema motornega vozila, poškodovanja tuje stvari in tatvine s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki jih je poslal v pripor.

PU Maribor
Delo mariborske četverice požigalcev.

Kriminalisti so s preiskavo nadaljevali, pri čemer so ugotovili, da imajo osumljenci na grbi še več tovrstnih kaznivih dejanj. Sumijo jih storitve še treh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, 13 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari ter po enega kaznivega dejanja ponarejanja listin in tatvine. Vse štiri so kazensko ovadili. Gre za štiri slovenske državljane, stare med 20 in 30 let ter s prebivališči na območju Maribora in bližnje okolice, je po poročanju STA že novembra razkril vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič.

PU Maribor
Delo mariborske četverice požigalcev.

Njihov modus operandi je bil dogovorjen vnaprej, pri čemer so si dodelili vloge, se ponoči pripeljali na dogovorjen kraj, razbijali stekla vozil in vanje odvrgli eksplozivno telo, to pa je skupaj s peno in vnetljivimi tekočinami povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar, so še pojasnili na PU Maribor. Pa motiv? Kot so po poročanju STA pojasnili policisti, gre po doslej znanih podatkih izključno za objestnost, kraji požigov so bili namreč izbrani povsem naključno. Med njihovimi tarčami so se med drugim znašli garažna hiša trgovskega centra, vozila na parkirnem prostoru mariborskega podjetja, ki se ukvarja s prodajo vozil, in avtobusa v Hočah. Skupna materialna škoda v vseh doslej ugotovljenih 26 primerih povzročenih požarov in eksplozij znaša približno 600.000 evrov, ocenjujejo policisti.

PU Maribor
Delo mariborske četverice požigalcev.