Vremenske nevšečnosti

Foto: Zaradi težav z vremenom na terenu 154 gasilskih društev, sneg se bo obdržal

D.K./STA
19. 1. 2024, 18.52
Posodobljeno: 19. 1. 2024, 19.14
Deli članek:

Na slovenskih cestah, kjer je danes sneg povzročil precej težav, se razmere počasi umirjajo.

PGD Dobovec pri Rogatcu
Gasilci so med drugim odstranjevali podrto drevje

Po zadnjih podatkih prometno informacijskega centra dolenjska in štajerska avtocesta nista več zaprti. Voznike zaradi upočasnjenega prometa vseeno pozivajo naj se na pot odpravijo prej kot običajno.

Na cestah so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. V prometno informacijskem centru pozivajo voznike, naj se na pot odpravijo prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone na cestah Novo mesto-Metlika, Soteska-Črmošnjice-Črnomelj in Jugorje pri Metliki-Štrekljevec-Ručetna vas in na cesti Velenje-Mislinja. Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Col-Črni Vrh-Godovič in Spodnja Idrija-Godovič.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Ajdovščina-Selo velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Aktiviranih je bilo 154 gasilskih društev

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so se zaradi mokrega in težkega snega podirala drevesa na vozišča, vozila, objekte ter na komunikacijske in elektroenergetske vode.

V naselju Depala vas v občini Trzin pa se je zaradi teže snega poškodoval reklamni pano in steber panoja. Zaradi spolzkega in zasneženega vozišča pa je z vozišča zdrsnilo več vozil. Po do sedaj zbranih podatkih so preko dneva zabeležili 391 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 154 gasilskih društev. Gasilci so tako odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč invalidnim osebam in nudili pomoč pri izvleku vozil na vozišča.

Vremenska napoved

Novega sneženja ne bo. "Snežna odeja pa bo obležala verjetno kakšen teden dni. Glede na pričakovane nizke temperature v naslednjih nočeh bo malo pomrznila, tako snega ne bo prav hitro pobralo. Lahko pa, da se bo v prihodnjih dneh višina snežne odeje zmanjševala, a pred koncem prihodnjega tedna je marsikje ne bo pobralo," je za STA dejal meteorolog Brane Gregorčič.

"Zaradi nizkih temperatur se tudi drevesa, ki so zdaj pravljično zasnežena, še ne bodo hitro otresla snega," je dejal. Po njegovih besedah bomo imeli še nekaj časa lepo zimo.

Pred nami je torej suh in mrzel konec tedna. Ponoči bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete, zato je Arso izdal oranžno opozorilo.

"Najhladneje bo do ponedeljka, potem bo mraz popuščal, ampak nobenih večjih vremenskih procesov do konca meseca ni predvidenih," je zaključil Gregorčič.

Najnižje jutranje temperature bodo od minus 12 do minus 5, na Primorskem okoli 0 stopinj Celzija. V soboto bo jasno. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od minus 1 do 3, na Primorskem do 8 stopinj.