Prepovedano obratovanje

Na Kaninu v zraku obvisela gondola, v kateri sta bila delavca

G.G./STA
9. 1. 2024, 19.37
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 20.00
Deli članek:

Popoldne je na Kaninu v zraku obvisela gondola z delavcema, potem ko se je snela nosilna jeklenica, poročajo Primorske novice. Delavca so iz kabine rešili nepoškodovana.

Neva Blazetič
Fotografija je arhivska

Kot je za Delo potrdil poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc, je kabina z dvema delavcema obvisela v zraku, potem ko se je snela nosilna jeklenica. V reševanje so bili vključeni pripadniki gorske reševalne službe in lokalni gasilci, oba delavca pa so iz viseče kabine rešili nepoškodovana. "Sreča v nesreči je, da je bila žičnica pravočasno ustavljena in da ni bilo poškodovanih," je dejal Melinc.

Po poročanju Primorskih novic se je snela jeklenica na dveh kolesnih baterijah na stebru štiri in pet, zaradi česar sta strojnika obvisela v gondoli deset metrov visoko. Poškodovan ni bil nihče, prav tako naj po besedah vodje obratovanja Urbana Megliča ne bi bilo gmotne škode.

O dogodku so obveščeni vse pristojne službe, inšpektor z inšpektorata za infrastrukturo in policija, ki bo več podrobnosti o dogodku lahko sporočila po končani preiskavi, predvidoma v sredo.

Krožno-kabinska žičnica, katere obratovanje za obiskovalce je po odločitvi inšpekcije od začetka oktobra prepovedano, lahko vozi le zaposlene za vzdrževanje, ne pa tudi za obratovanje smučišča, je konec novembra novinarjem pojasnila direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Obratovala za vzdrževalna dela

Gondolsko žičnico so danes po 14. uri pognali po enem tednu, da bi z zgornje postaje v dolino prepeljali pet zaposlenih. Teden dni so na smučišču opravljali vzdrževalna dela, da ne bi nastajala škoda. Sprožali so plazove, odrivali sneg in skrbeli za žičniške naprave na smučišču, na katerem je trenutno približno dva metra snega. Zadnji teden ga je zapadlo okoli 1,3 metra, so še navedle Primorske novice.

Da krožno-kabinska žičnica Kanin v letošnji smučarski sezoni ne bo obratovala, saj ne bo mogla pravočasno pridobiti uporabnega dovoljenja, je postalo jasno oktobra.