Slovenija

Dve leti je trajala sanacija, oljni madeži še ostajajo

Jan Klokočovnik
9. 1. 2024, 21.15
Deli članek:

Razlitje kurilnega olja iz hotela Delfin v Izoli dobiva epilog. Po dveh letih so sanirali podzemni jašek, v izolski marini še premišljujejo, ali se bodo podali v tožbo.

Tomaž Primožic/FPA
V marini Izola niso povsem zadovoljni s sanacijo, bariere bodo ostale še nekaj časa

Kurilnega olja, ki se je zaradi malomarnosti predlani decembra razlilo iz podzemne cisterne hotela Delfin v akvatorij izolske marine, v morju ni več, pravijo v hotelu Delfin.

»Predvsem nas veseli dejstvo, da od oktobra ne zaznavamo več madežev kurilnega olja, niti v morju niti v samih vrtinah, kljub rekordnim plimam in obilnemu deževju v oktobru in novembru, kar potrjuje učinkovitost izvedenega sanacijskega programa,« so nam pojasnili.

Baraže naj bi ostale vse do začetka sezone

Čeprav v hotelu trdijo, da oljnih madežev ni več, so nam v izolski marini predstavili nekoliko drugačno zgodbo. Po besedah Vladimirja Gavrana, direktorja družbe Porting, ki upravlja marino, se oljni madeži še vedno širijo na gladini morja, a so precej manjši, kot so bili še do nedavnega. Kljub temu Gavran opozarja, da tudi manjše količine te snovi lahko zamažejo plovila in povzročijo materialno škodo.

Tudi baraže, ki omejujejo izlitje olja, so še vedno v uporabi. »Ohranili smo jih po priporočilih Agencije Republike Slovenije za okolje. Vendar pa upamo, da jih bomo lahko odstranili pred začetkom turistične sezone,« je izpostavil direktor.

Med 16 vrtinami v štirih zaznali olje

V hotelu Delfin so nam sicer še povedali, da so ob podpori in nadzoru strokovnjakov uspešno izvedli sanacijski program. Kot navajajo, so izvedli številne ukrepe, od dnevnega monitoringa kanalizacijskega omrežja, aktivnega črpanja in sondiranja zemljine do nabave in postavitve 150 metrov dolge bariere v morju.

Tomaž Primožič/FPA
Kurilno olje še povzroča madeže, čeprav v hotelu Delfin trdijo, da so povsem odpravili težave.

»Tudi po mnenju predstavnikov agencije smo s temi ukrepi uspeli preprečiti ekološko škodo. Poleg tega smo skupaj z geološkim zavodom in strokovnjaki iz Avstrije izvedli program sanacije zemljine ter izvrtali 16 vrtin v globini od štiri do sedem metrov,« povedo. Kot smo še izvedeli, so v štirih vrtinah zaznali prisotnost kurilnega olja, ki so ga izčrpali pod nadzorom Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

Inšpekcijski postopek se je končal

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in energijo pojasnjujejo, da je hotel Delfin izvršil vse obveznosti, ki so mu bile naložene z odločbami, zato ni več pogojev za nadaljevanje inšpekcijskega postopka: »Sanirali so podzemni jašek, v njem naredil neprepustno betonsko podlago in namestili tipalo, ki ob morebitnem zamakanju takoj izklopi črpalke za prečrpavanje kurilnega olja v kurilnico ter sproži zvočni in svetlobni alarm. Neprepustno za vodo je zatesnil tudi pokrova jaškov.« 

Pri tem dodajo, da je hotel zagotovil tudi občasni pregled rezervoarja med obratovanjem, začel je tedensko izvajati kontrolo količin olja v rezervoarju, nadgradil sistem dovoda kurilnega olja iz rezervoarja do kurilnice, pripravlja pa posodobitev načrta ravnanja z nevarnimi tekočinami. Opravil je tudi pregled izpraznjenega rezervoarja.

Hotel Delfin še vedno zanika odgovornost

Na policiji so nam odgovorili, da so dobili dokumentacijo inšpekcijskih služb, na podlagi katere bo zadeva v nadaljevanju zaključena. Po koncu bodo z izsledki seznanili javnost.

V hotelu Delfin sicer še vedno zanikajo odgovornost za izlitje. »Ugotovljeno je bilo, da je iztekanje kurilnega olja posledica napake pooblaščenega serviserja SRM Pečar, ki pri menjavi regulacijskega ventila ni upošteval zahteve stroke in je opustil vgradnjo varnostnega elementa. Posledica tega je bilo večdnevno uhajanje kurilnega olja iz podzemnega jaška v zemljino,« pravijo.

Spomnimo, da je vodstvo hotela ob izlitju sporočilo, da je v okolje izteklo približno dva tisoč litrov olja, a je pozneje svojo oceno popravilo in priznalo, da je v morje in zemljino izteklo precej več tekočine, in sicer več kot 30 tisoč litrov kurilnega olja.

Tomaž Primožič/FPA
Kopalci na srečo v zadnjih dveh letih niso bili deležni večjih posledic iztekanja kurilnega olja.

Najverjetnejša je sodna pot

Direktor družbe Porting pravi, da je hotel do zdaj poravnal zahtevke, ampak vselej s pridržki, kar po njegovih besedah ni korektno. »Nekatere stvari so nesporne, ko pa jim nekdo želi nasprotovati, je to smešno. Dejstvo je, da je prišlo do velikega onesnaženja, in vsi vemo, kdo je zanj odgovoren. Tukaj dileme ni,« je oster upravljalec marine, ki je preprečila širjenje oljnih madežev, pri tem pa imela tudi materialno škodo.

»Če se bomo uspeli dogovoriti po normalni poti, potem sodišče ne bo potrebno. Vendar pa kot zdaj stvari kažejo, je sodišče povsem realna možnost,« poudari Gavran.