Na poti na površje

Reševanje iz Križne jame: Peterica na površje v čolnu, ob katerem bodo potapljači, razmere so nepredvidljive

S.R.
8. 1. 2024, 12.23
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 14.07
Deli članek:

Najnovejše informacije o reševanju tričlanske družine in dveh vodnikov, od sobote ujetih v Križni jami, sta opoldne pojasnila vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek in poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Sašo Švigelj
Križna jama je 8273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem.

Pristojni so že včeraj potrdili, da je voda v Križni jami začela upadati in da bodo pet ujetih oseb morda na varno spravili že v ponedeljek. Do peterice, ki se nahaja približno 2,5 kilometra od vhoda v jamo v delu jame, imenovanem Križna gora, so včeraj vse najnujnejše potrebščine znova dostavili jamarski potapljači enote za hitre reševalne intervencije (EHI). Ti so po vrnitvi iz globin potrdili, da je psihofizično stanje ujetih še vedno zelo dobro in stabilno ter da so preskrbljeni z zalogami hrane, pijače in grelnih pripomočkov. Za več o morebitni ponedeljkovi operaciji, v okviru katere bi osebe spravili na površje, je bilo treba počakati do današnjega jutra, kot so iz Jamarske reševalne službe vendarle sporočili »pozitivno informacijo.« Ponoči je voda še naprej upadala, potapljači pa so se že v jutranjih urah začeli pripravljati na vstop v jamo. »Če bo šlo vse po planu, lahko upamo da rešitev ujetih tekom današnjega dne,« so poudarili. Pozneje je postalo jasno, da je reševalna akcija stekla že dopoldne. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je medtem za STA dejal, da se bo evakuacija začela ob približno 14. uri.

Bobo
Pot do vhoda v Križno jamo.

Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je na novinarski konferenci potrdil, da so malo po 9. uri sprožili vse mehanizme za evakuacijo, potapljači pa so se spustili v jamo. Po njegovih besedah se vododstaj »lepo niža,« saj je voda ponoči precej upadla. Tako je bil prvi prehod, ki je bil še včeraj zvečer zalit, danes že »prevozen.« Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je nato postregel s po lastnih besedah »rizično napovedjo,« in sicer je ocenil, da bodo lahko imeli danes že ob 16. uri ob vhodu v jamo novo novinarsko konferenco ob uspešno zaključeni reševalni akciji. »Predvidevamo, da bo zadeva do takrat končana,« je poudaril, a hkrati opozoril, da so razmere v jami nepredvidljive in da lahko pride tudi do »časovnega zastoja.« Reševalna ekipa se je namreč do opoldneva že prebila do Križne gore. Sicer pa bodo ujeti glede na današnje razmere celotno pot iz jame opravili na čolnu, potapljači pa jih bodo spremljali ob čolnu, je potrdil vodja enote za tehnično potapljanje pri Upravi za zaščito in reševanje Damir Podnar, ki se je do ujetih v Križni gori prebil včeraj. Podnar je v nekoliko bolj lahkotnem trenutku naznanil še, da je vzdušje v jami dobro in da ujeti kuhajo zelo dobro kavo, eno je namreč včeraj spil tudi sam. Ker lahko bivak naenkrat uporabljajo samo tri osebe, spijo izmenično, se pa tudi gibljejo, ki čemur jih spodbuja izkušen vodnik. Podnar se je še pošalil, da »eni pogrešajo cigarete,« drugi, mladi pa telefon.