4 x 4 Oshkosh

V Slovenijo prispelo še 37 lahkih vojaških oklepnikov

D.K.
29. 12. 2023, 10.57
Posodobljeno: 29. 12. 2023, 12.44
Deli članek:

V koprsko pristanišče je prispelo 37 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 x 4 Oshkosh (LKOV 4 x 4). Dogovor za nakup teh vozil je bil sklenjena septembra 2021 po sistemu vlada vladi med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in vlado Združenih držav Amerike.

Ministrstvo za obrambo - Borut Podgoršek
Lahka kolesna oklepna vozila 4 x 4 Oshkosh | Avtor: Lahka kolesna oklepna vozila 4 x 4 Oshkosh

Prvi dogovor za nakup 38 LKOV 4 x 4 Oshkosh po sistemu vlada vladi je bil sklenjen novembra 2018. Vozila z oborožitvenimi postajami iz tega dogovora so bila dobavljena in prevzeta leta 2022. Oktobra 2022 je bil sklenjen dogovor za nakup dodatnih 47 vozil z oborožitvenimi postajami. Prav tako je oktobra letos Slovenija naročila še 32 LKOV 4 x 4 Oshkosh, ki so donacija Združenih držav Amerike kot kompenzacija za vojaško pomoč naše države Ukrajini. Posebna donacije je še sedem dodatnih vozil.

Slovenija je s 37 prispelimi vozili prevzela 75 LKOV 4 x 4 Oshkosh, v letih 2024 in 2025 pa bo dobila še preostalih 86 vozil. Slovenska vojska bo po letu 2025 opremljena s 161 sodobnimi lahkimi kolesnimi oklepnimi vozili 4 x 4, ki predstavljajo del glavne opreme za sočasno vzpostavitev osrednje bataljonske skupine in izvidniškega bataljona, h katerima se je zavezala Slovenija, in tudi opreme za obrambo države. Ministrstvo za obrambo z opremljanjem Slovenske vojske s 161 LKOV 4 x 4 nadaljuje modernizacijo Slovenske vojske tudi na področju njenih pehotnih zmogljivosti.

"LKOV 4 x 4 so pomembna zmogljivost Slovenske vojske tako za doseganje lahkih zmogljivosti kot tudi za podporo srednjim zmogljivostim. S svojo protiminsko zaščito podvozja presegajo marsikatero vozilo 8 x 8 in tako predstavljajo zelo varno vozilo za zaščito vojakov, ki ga uporabljajo. Vsa vozila, razen dveh, bodo opremljena z daljinsko vodenimi oborožitvenimi postajami CROWS z mitraljezi kalibra 12,7 mm in drugimi sistemi," so ob tem navedli na straneh ministrstva. 

Nakupi lahkih oklepnih kolesnih vozil 4 x 4 so bili opravljeni po postopku vlada vladi z neposredno pogodbo z vlado Združenih držav Amerike po programu Foreign Military Sales. Odločitev za nakup LKOV 4 x 4 po postopku vlada vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov ter korupcijskih tveganj, so dodali.

Vozilo LKOV proizvajalca Oshkosh Defense iz Združenih držav Amerike spada med najsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavlja odlično zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti, nosilnosti ter ognjeni moči vozila.