Prva prioriteta pokojninska reforma

Mesec: Januarja na sporedu usklajevanje minimalne plače

S.R./STA
20. 12. 2023, 18.15
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 18.17
Deli članek:

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes napovedal, da usklajevanje minimalne plače potekalo v drugem delu januarja, do takrat pa bodo na tem področju potekala koalicijska usklajevanja.

Jure Klobčar
Minister za delo Luka Mesec.

Minimalno plačo bodo usklajevali po 15. januarju, ko bodo znani statistični podatki o inflaciji v obdobju od decembra lani do decembra letos. Do takrat pa bodo potekala koalicijska usklajevanja o tem, ali bo minimalna plača usklajena samo z inflacijo ali pa bo morda znašala kaj več.

Sicer pa bo ministrstvo za delo v začetku prihodnjega leta v obravnavo na vlado poslalo izhodišča za pokojninsko reformo in predlog zakona o osebni asistenci. Izhodišča za pokojninsko reformo so socialnim partnerjem posredovali že julija letos, po potrditvi dokumenta na vladi pa želijo odpreti široko javno razpravo o prenovi pokojninskega sistema. Cilj reforme je vzdržnost pokojninskega sistema in zagotovitev dostojnih pokojnin, je Mesec dejal v izjavi po današnjem neformalnem pogovoru z novinarji.

"Treba je zagotoviti, da se bodo pokojnine še naprej redno izplačevale in da bodo dovolj visoke, da bodo upokojeni shajali brez pomoči svojcev," je poudaril.

Razvpito "štempljanje"

Glede izvajanja novele zakona o evidencah delovnega časa na ministrstvu zdaj zbirajo mnenja in pripombe. Mesec si želi, da bi v januarju znova zaživel socialni dialog in da bi se na Ekonomsko-socialnem svetu lahko še enkrat pogovorili o morebitnih spremembah zakona.

Osebna asistenca

Predlog prenovljenega zakona o osebni asistenci, ki je bil od sredine septembra do sredine oktobra v javni razpravi, pa zdaj dopolnjujejo s prejetimi pripombami. Urne postavke honorarjev za osebne asistente so po ministrovih besedah nizke, prejemki so v višini minimalne plače.

Sistem mora biti po njegovem prepričanju takšen, da bodo osebno asistenco prejeli tisti, ki jo res potrebujejo. Pri tem ga bo treba združevati s pravicami iz dolgotrajne oskrbe. "Treba se bo znova vprašati, kateri instrumenti so primerni za posamezno vrsto težav, s katerimi se ljudje soočajo," je poudaril.

Osebna asistenca naj bi bila po njegovem namenjena vključevanju invalidov v družbo, dolgotrajna oskrba pa tistim, ki potrebujejo pomoč in podporo zaradi staranja.

Nasilje nad ženskami

Minister se je nenazadnje ustavil pri problematiki nasilja nad ženskami. Na ministrstvu so letos izvajali kampanjo proti nasilju nad ženskami, prihodnje leto pa se bodo denimo s civilno družbo in ministrstvom za pravosodje pogovarjali o tem, kako bi sistem preprečevanja nasilja nad ženskami izboljšali in naredili bolj učinkovitega. Žrtve namreč tudi zaradi nezaupanja v sistem ne prijavljajo nasilja.

Na ministrstvu ugotavljajo, da se lahko nasilje v času ločitvenega postopka zaostruje, nadaljuje pa tudi po ločitvi. Prizadevali si bodo za to, da bodo ločitveni postopki tekli hitreje. Hkrati bi radi vzpostavili sistem, v katerem bodo zavezanci za plačevanje preživnine izpolnjevali svojo obveznost, je še povedal Mesec.