Slovenija

Delavci v trgovini pred iztekom kolektivne pogodbe nezadovoljni s potekom pogajanj

A.S./STA
23. 11. 2023, 22.29
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 22.33
Deli članek:

S koncem leta se izteče kolektivna pogodba dejavnosti trgovine, Sindikat delavcev trgovine Slovenije pa se z delodajalci pospešeno pogaja o novi. Po besedah generalnega sekretarja sindikata Ladija Rožiča se pogovori "ne premaknejo", delodajalci pa da imajo nerazumljive želje. Če se strani ne bosta uspeli dogovoriti, sindikat ne izključuje stavke.

Primož Lavre
/

"Nekaj časa se že pogajamo, a ne pridemo do nobenih pametnih rešitev," je za STA danes pojasnil Rožič. Z delodajalci se bodo za pogajalsko mizo usedli še v sredo, nadaljnje aktivnosti sindikata pa bodo odvisne od izkupička tega pogovora. Tudi stavka ni izključena.

Kot je pojasnil Rožič, se trenutno pogajajo o lokaciji opravljanja dela. "Želimo si, da je kraj dela za delavca točno določen, ne da je to cela Slovenija," je bil jasen in dodal, da se delavci v oddaljene kraje vozijo na lastne stroške in za minimalno plačo.

V sindikatu nasprotujejo želji trgovcev, da bi z zakonskimi spremembami omogočili 16 nedelj, ko bi bile lahko trgovine odprte. Takšno rešitev so denimo sprejeli na Hrvaškem.

Radio Slovenija je sicer danes poročal, da pogajanja z vodstvom nadaljuje tudi sindikat trgovske verige Tuš, in sicer o višjih plačah in božičnicah ter izboljšanju delovnih razmer.