Ukom

Stopnja teroristične ogroženosti v Sloveniji z nizke na srednjo

S.Š./STA
18. 10. 2023, 21.46
Posodobljeno: 18. 10. 2023, 21.46
Deli članek:

Medresorska delovna skupina za protiterorizem je na zvečer končani dopisni seji dvignila stopnjo teroristične ogroženosti.

Marko Vavpotič
Jutri bo v Ljubljani potekal tudi shod za Palestino.

Delovna skupina se je za dvig stopnje z nizke na srednjo odločila "zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter pozivov k izvajanju terorističnih dejanj," so sporočili iz Ukoma.

Gre za tretjo stopnjo na petstopenjski lestvici teroristične ogroženosti. Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu omenjene delovne skupine, "sicer nimajo podatkov o teroristični grožnji Republiki Sloveniji, morebitnih incidentov pa ne morejo izključiti," je vladni urad za komuniciranje (Ukom) zapisal v sporočilu za javnost.

Preventivni ukrep

Varnostni strokovnjak in nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe pri obrambnem ministrstvu Boštjan Perne je za Radio Slovenija pojasnil, da gre pri dvigu stopnje predvsem za preventivni ukrep. "Oceno teroristične ogroženosti so dvignili tudi v nekaterih drugih državah, med drugim tudi v sosednji Avstriji. Opozoril bi, da gre za ukrep, ki nekoliko dvigne čuječnost notranje-varnostnega sistema. Situacija v Sloveniji je bistveno boljša, kot recimo v Avstriji ali Italiji," je še ocenil.

Shod za Palestino

V četrtek bo v Ljubljani sicer potekal shod za Palestino, glede katerega so se po navedbah Gibanja za pravice Palestincev v nekaterih medijih pojavljale napačne informacije, češ da naj bi bil shod namenjen izkazovanju podpore Hamasu, terorizmu in antisemitizmu. V Gibanju za pravice Palestincev so na družbenem omrežju Facebook opozorili, da gre za lažne informacije ter da je shod namenjen izražanju nasprotovanja stopnjevanju nasilja.

Kot je razvidno s spletne strani eUprava, je shod prijavljen, policija pa pred vsakim shodom opravi oceno tveganja.