SpaceX-ovi odpadki

Bodo Starlinkovi sateliti dejansko nevarni za ljudi?

M.G.
18. 10. 2023, 20.43
Posodobljeno: 18. 10. 2023, 21.30
Deli članek:

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo svari pred nevarnostjo padajočih Starlinkovih satelitov, lastnik, podjetje SpaceX miri: "Trditve so nesmiselne, neupravičene in netočne."

Profimedia
Nedavna izstrelitev novih Starlinkovih satelitov iz Cape Canaverala.

Družba SpaceX, katere lastnik je sloviti Elon Musk, je do sedaj v vesolje izstrelila okrog 5.000 satelitov serije Starlink, v planu pa je izstrelitev še na tisoče novih. Trenutni načrt je, da bi naj izstrelili kar 12.000 satelitov, z možnostjo povečanja te številke na kar osupljivih 42.000 tisoč.

Starlinkovi sateliti potujejo v nizki zemeljski orbiti, njihova življenjska doba pa naj bi bila okrog 5 let. Po preteku tega obdobja sateliti zapustijo svoje orbite in padejo proti Zemlji. Njihova zasnova je takšna, da ob vstopu v atmosfero popolnoma razpadejo, ostanki pa zgorijo. Vsaj tako trdijo pri SpaceX, vendar se s tem ne strinjajo pri ameriški Zvezni upravi za letalstvo (FAA - Federal Aviation Administration), kjer so ravno zaradi tega naročili študijo pri neprofitni družbi Aerospace Corporation.

61 odstotna možnost, da bo po letu 2035 drobec satelita vsako leto ubil človeka

Poročilo družbe Aerospace Corporation navaja podatke, ki kažejo, da je situacija dosti alarmantnejša, kot jo prikazujejo predstavniki SpaceXa, saj so izračunali, da bi naj od leta 2035 dalje vsako leto na Zemljo padlo okrog 28.000 drobcev Starlinkovih satelitov in da je verjetnost, da bodo ti drobci zadeli in ubili človeka kar 61 odstotna.

Izračunali so tudi kakšno je tveganje, da bi kakšen delec zadel (potniško) letalo, kjer bi bile posledice lahko dosti hujše in širše. "V tehničnem poročilu družbe Aerospace je navedeno, da bi se verjetnost, da letalo zadene kos razbitin, ki so dovolj velike, da bi v enem letu zrušile eno letalo, leta 2035 po vsem svetu narasla na 7 proti 10.000,” je FAA sporočila kongresu.

Temu ustreza verjetnost 8,4 odstotka, da bodo žrtve med ljudmi, ki so v tistem trenutku v letalu. Ta številka je velika v primerjavi z današnjo verjetnostjo, ki znaša 1 proti 1.000,” so še zapisali v poročilu pri FAA.

SpaceX pomirja in razlaga

Na drugi strani SpaceX trdi, da je analiza Aerospaca zelo izkrivljena, saj da temelji na Nasini študiji izpred 23 let, ko materiali seveda niso bili takšni kot so sedaj. "Aerospace je FAA predložil izkrivljeno analizo, v kateri so nesmiselne, neupravičene in netočne trditve glede tveganja za ljudi na tleh in letalstvo,” so zapisali v podjetu SpaceX.

SpaceX družbi Aerospace očita tudi, da niti ni poskušala pregledati njihovih lastnih analiz o razpadanju satelitov v atmosfero, kar bi morala biti osnova. Pri tem dodajajo, da so od leta 2020 iz orbite že spustili 325 svojih satelitov in da pri tem niso našli nobenih ostankov, kar je po njihovem v popolnem nasprotju z oceno FAA, da bodo sčasoma drobci satelitov dobesedno deževali na Zemljo.

"Dejstvo, da je FAA preprosto sprejela poročilo družbe Aerospace brez vprašanja ali pregleda, vzbuja pomisleke o tehnični usposobljenosti uprave za odgovorno ocenjevanje in urejanje tega področja,” je za spletno mesto Ars Technica zapisal predstavnik SpaceXa.

Kdo bo imel na koncu prav, bomo videli že v naslednjih desetletjih.