Premalo soglasij

Eksplozije in požigi, a razvpita Župančičeva v Kopru ne bo »pokrita« s kamerami

Nataša Hlaj
13. 9. 2023, 19.55
Posodobljeno: 13. 9. 2023, 20.57
Deli članek:

V Župančičevi ulici v Kopru, kjer je stanovalce lani močno vznemirilo več podobnih nočnih eksplozij, pred tem pa še požig vhodnih vrat na eni ob tamkajšnjih hiš, kot kaže ne bodo namestili videonadzora. V koprski občini so namreč dobili premalo soglasij lastnikov stavb, na katere bi namestili kamere. Od 36 se jih je s takšnim posegom strinjalo le 12.

Nataša Hlaj
V Župančičevi ulici v Kopru, kjer je stanovalce lani močno vznemirilo več podobnih nočnih eksplozij, pred tem pa še požig vhodnih vrat na eni ob tamkajšnjih hiš, kot kaže ne bodo namestili videonadzora.

V koprski občini pojasnjujejo, da so zaradi varnosti občanov že opravili predhodne postopke za postavitev videonadzora v Župančičevi ulici. Prav tako so že izbrali izvajalca, a se je nato zataknilo pri pridobivanju soglasij, zato imajo zdaj tako rekoč zvezane roke.

Predsednik sveta KS Koper - Center Jadran Čalija ne skriva razočaranja. »Ne morem verjeti. Sem kar presenečen. Prepričan sem bil, da s soglasji ne bo težav. Pričakoval sem solidarnost ljudi in empatijo do tistih, ki so ob incidentih doživeli čustvene zgodbe in imeli kar nekaj škode,« pravi Čalija.

Najprej večina za, zdaj pa prav obratno?

Pogovarjali smo se tudi z nekaterimi stanovalci v Župančičevi ulici in bližnji Kettejevi ulici, a so zaradi okoliščin v povezavi z incidenti in posledično občutljivostjo tematike prav vsi zavrnili možnost, da bi v članku nastopili z imenom in priimkom. Njihova identiteta je znana uredništvu.

»Kaj naj sploh komentiram? Razočaran sem. Bil sem pobudnik postavitve kamer. Kolikor jaz vem na enem od sestankov glede zagotavljanja varnosti v mestu nihče ni ugovarjal takšni rešitvi. Ne vem, kaj se je spremenilo od takrat in zakaj so si ljudje premislili,« se sprašuje stanovalec Župančičeve ulice.

Želi si, da bi občina sklicala sestanek, na katerega bi povabili tiste lastnike stavb v bližini, ki niso dali soglasja in imajo pomisleke glede postavitve kamer. »Rad bi slišal njihove argumente,« pravi, »eksplozija ob 3. uri zjutraj ni prijetna izkušnja. Ko ti raznese okno, poškoduje hodnik, kolo v veži in zaseje strah, to pač ni nekaj, kar človek pričakuje v Kopru. Ker imam takšno delo, bi se lahko takrat vračal domov in bi se lahko tudi meni kaj zgodilo,« sogovornik podoživlja trenutke groze.

»Pretiran ukrep, Koper je varen«

Stanovalec iz bližnje Kettejeve ulice na drugi strani meni, da je Koper varno mesto in postavitev kamer dojema kot pretiran ukrep. »Kaže, da tako menijo tudi drugi, sicer bi občina z lahkoto zbrala soglasja, pa jih ni. Izoliran dogodek v povezavi z eno osebo ni poslabšal varnosti v mestu. Saj drugih težav ni, te pa naj se temeljito lotijo organi pregona,« ocenjuje.

Zdravko Primožič/FPA
Kraje avtomobilov, rezanje pnevmatik in podobni dogodki na javnih parkiriščih, očitno niso dovolj utemeljen “zakonski” argument, da bi lahko koprska občina na takšna območja namestila videonadzor.

Njegova soseda ne deli enakega menja: »Seveda se strinjam. Tudi moj avtomobil je bil poškodovan v eksploziji lani poleti. Če ne gre drugače, naj bo območje pod kamerami.«

Tudi v KS Za gradom bi kamere

Sicer pa se s podobnimi težavami in potrebo po namestitvi kamer, ki bi nadzirale dogajanje, soočajo tudi v krajevni skupnosti Za gradom. Vandali so tam pogosto na delu, tamkajšnja predsednica sveta KS Marina Čok pravi, da je zid je spet pografitiran. »Tokrat so se znesli še nad ograjo in jo uničili. Da sploh ne izgubljamo besed o smeteh, ki ležijo vsepovsod,« Čokova opiše razmere na eni lepših razglednih točk, s katere se odpira pogled na Koper in novo plažo v Žusterni.

Nataša Hlaj
Zid na razgledni točki pod semedelskim gradom je spet pografitiran, tokrat so se objestneži znesli še nad ograjo in jo uničili.