Čigave in kakšne so?

Foto: To so razkošne vile slovenskih bogatašev ob hrvaškem morju

Nenad Glücks
9. 9. 2023, 07.33
Deli članek:

V več naseljih na hrvaški strani meje v Istri izstopajo vile Slovencev. Preverili smo, kdo so lastniki najbolj prestižnih v Đubi, Lovrečici, Karigadorju in Dajli. To so kraji med mestecema Umag in Novigrad. Večinoma gre za nepremičnine na najboljših lokacijah v prvi vrsti do morja.

Primož Lavre/M24
Nekdanji prvi človek Mobitela Anton Majzelj lahko ob obsodbi na zgolj pogojno zaporno kazen v zadevi Bados uživa upokojenske dni v svoji vili v Karigadorju.

V Karigadorju severno od Novigrada ima vilo Anton Majzelj, nekdanji direktor Mobitela. Pred dobrimi dvajsetimi leti je bil eden najbolj znanih slovenskih menedžerjev, toda potem je prišla afera Bados Consulting.

Gre za švicarsko firmo, ki je v njegovem času z Mobitelom sklenila več navideznih poslov v znesku 1,94 mio evrov. Obtoženih je bilo več oseb, poslovnež Leonardo Peklar je pred roko pravice pobegnil v Dubaj, Majzelj pa je bil skoraj 20 let po kaznivem dejanju zlorabe položaja šele nedavno pravnomočno obsojen na pogojno kazen eno leto in deset mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Gre za enega najdaljših sodnih procesov na Slovenskem. Njegova večja vila stoji v prvi vrsti tik ob morju. Je tudi lastnik apartmaja v srednjeveški palači v Vrsarju.

Multimilijonarka Alenka Žnidaršič Kranjc

Nekaj kilometrov južno od Umaga v kraju Lovrečica pa je moderna vila Alenke Žnidaršič Kranjc. Gospa je bila lani na zadnji lestvici najbogatejši Slovencev revije Manager uvrščena na 66. mesto slovenskih milijonarjev s premoženjem, vrednim 43,7 mio evrov. Roko na srce, ima dovolj denarja, da bi si lahko privoščila še bistveno večje razkošje, in to na še bolj prestižnih lokacijah. Čeprav je seveda tudi ta lepa in je blizu, kar je praktično.

Je večinska lastnica družb Prva Finance, AZ Nepremičnine in AZ Deos. Jedro njenega premoženja je 78-odstotni delež skupine Prva Group. Ta zavarovalniški holding deluje na območju Jugovzhodne Evrope. Po pisanju revije Finance Manager skupino sestavljajo življenjska zavarovalnica, tri pokojninske družbe in družba za trženje zavarovalnih produktov. A ta vila ni edina njena na tistem območju. Nekoliko severneje v naselju Špina (v okviru kraja Đuba) ima namreč v lasti še eno hišo v prvi vrsti do morja, ki pa jo, kot kaže, oddaja. Tako izhaja iz napisa ob vhodu.

Primož Lavre/M24
66. na lestvici slovenskih milijonarjev Alenka Žnidaršič Kranjc ima luksuzno vilo v Lovrečici v naselju Špina pa še eno manj prestižno za oddajanje.

Glasbeni založnik Boštjan Menart

V istem naselju Špina je ob morju tudi impozantna vila z bazenom z večjim vrtom, palmami, zelenjem. Je v lasti Boštjana Menarta, ki je med drugim tudi lastnik podjetja Menart, d. o. o., iz Zagreba. Njegova glasbena založba Menart v Sloveniji ima namreč »podružnici« tudi na Hrvaškem in v Srbiji. Pred leti je med nekdanjima zakoncema Boštjanom in Natašo Menart potekala sodna bitka za premoženje, katere del je bila tudi ta nepremičnina. Na hiši je bil po poročanju Slovenski novic na podlagi tožbe zaznamek – prepoved odtujitve. Očitno je tožbo vložila (nekdanja) žena zoper moža, zato je tedaj sodišče določilo začasno prepoved prenosa lastništva. A leta 2012 se je spor končal, dogovorila sta se, komu gre kaj, in sodišče v Pulju je zaznamek izbrisalo.

Še tretji Slovenec v Špini, katerega vila nam je padla v oči, je Janez Bervar iz Kamnika. Nekoč je imel firmo Elform v Šmarci pri Kamniku za trgovino na debelo. A podjetje je šlo v stečaj, pred štirimi leti je bila izbrisana iz registra. Pri vili gre za večjo nepremičnino, vendar ne stoji tik ob morju kot prej omenjene.

Primož Lavre/M24
Glasbeni založnik Boštjan Menart se lahko ponaša z impozantno vilo z bazenom v naselju Špina.

Prevoznik Borut Finec

Če se vrnemo v Karigador, kjer upokojenske dni (na svobodi) lahko uživa Anton Majzelj: njegova (drugi po vrsti) soseda sta zakonca Borut Finec in Irena Finec Golf z Vira pri Stični na Dolenjskem. Njuna firma Transport Finec je ena od največjih prevozniških družb v državi, premorejo kar 190 sodobnih tovornjakov, 80 odstotkov poslov opravijo v tujini. Poslujejo odlično. Leta 2021 so imeli 1,52 mio evrov čistega dobička, leto pred tem 1,46 mio evrov, prenesenega čistega dobička pa je že 10,3 mio evrov. Podjetje raste, po zadnjih navedenih podatkih so imeli okoli 200 zaposlenih. Tudi njuna vila v Karigadorju je tik ob morju, sodoben objekt s sivo fasado in ogromnimi steklenimi površinami obdaja lično urejen vrt s palmami in drugim mediteranskim rastjem. Trava je skrbno negovana, zakonca očitno po napornem vodenju firme želita uživati v urejenem mirnem okolju.

Primož Lavre/M24
Lastnika te prestižne vile v Karigadorju sta zakonca Borut Finec in Irena Finec Golf, ki vodita eno najbolj uspešnih prevozniških podjetij v državi.

Zdravnica Cvetka Dragoš Jančar

V neposredni bližini vile Alenke Žnidaršič Kranjc v Lovrečici stoji skoraj tako razkošna hiša v lasti Andreje Peče Koren in Barbare Peče Breznik iz Ljubljane. Zdravnica Barbara Peče Breznik je lastnica zasebne specialistične ordinacije za medicino dela, prometa in športa. V naselju Sveti Ivan na območju Lovrečice smo opazili še ogromno belo zgradbo, deloma spominja na ladjo. Je kakšnih 50 metrov od morja, kaže pa, da ni do konca urejena. Lastnica je Cvetka Dragoš Jančar. Tudi Jančarjeva je zdravnica, specialistka pediatrije, manjša solastnica firme MD Medicina iz Ljubljane.

Bila je povezana s tragično umrlim zdravnikom Sašo Baričevičem, ki so ga na njegovem dvorišču sredi Ljubljane raztrgali njegovi psi bulmastifi. Skupaj sta ustanovila medicinski center Barsos, kjer je bila direktorica. Podjetje je zdaj v lasti Vzajemne zdravstvene zavarovalnice. Leta 2015 je Barsos od Jančarjeve ter družine Baričeviča kupil podjetnik Goran Kristan (nekdanji direktor podjetja Montecristo SL, katerega del sta Modiana in blagovnica Maxi v Ljubljani), lani pa ga je prodal zavarovalnici.

Primož Lavre/M24
V naselju Sveti Ivan na območju Lovrečice je ogromna bela vila zdravnice Cvetke Dragoš Jančar, nekdanje solastnice Baričevičevega medicinskega centra Barsos.

Ivan Čerček drag za državljane

V Lovrečici tik ob morju je večja parcela v lasti Mariborčanov Ivana in Nade Čerček. Na njej je poleg vile še večja hiša z apartmaji, pred katero je bazen. Leta 2012 so pri Dnevniku pisali, da je Čerček nekdanji lastnik in direktor podjetja Elektro Tagba, njegov sin Emanuel Čerček pa je bil svetovalec tedanjega ministra za infrastrukturo Zvonka Černača, pred tem je svetoval nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju.

Podjetje Elektro Tagba je šlo v stečaj (izbrisano je bilo leta 2018), pri čemer naj bi kratko potegnili upniki, ne pa družina Čerček. Med upniki smo bili posredno vsi državljani, saj je bila elektroinstalaterska firma (v času prve Janševe vlade je postala vodilna na tem področju v Mariboru) s skoraj milijonom evrov dolžna tedaj državni banki NKBM. Visoka izguba je doletela še (državno) Poštno banko Slovenije, ki je imela pol milijona evrov terjatev, v otvoritveni bilanci podjetja pa je bilo po poročanju Financ le 33 tisoč evrov nepremičnin in 329 tisoč evrov terjatev do kupcev. No, glavno je, da sta Čerčkova lastnika prestižnih nepremičnin v Istri.

Primož Lavre/M24
Dolgovi Ivana Čerčka so padli na pleča državljanov, njemu pa je med drugim ostala vila v Lovrečici.

»Montažer« Drago Dolinšek

S fotografom sva obhod morskih nepremičnin v lasti Slovencev sklenila v kraju Dajla v bližini Novigrada. Tam izstopa vila Draga in Alice Dolinšek nekaj deset metrov od morja. Dolinšek je bil leta 2011 kot tretjinski lastnik družbe HC Hidromontaža na 85. mestu na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev, ocenili so ga na 12,1 mio evrov. Njegova firma je preživeli ostanek znane, leta 1996 privatizirane mariborske monterske družbe Hidromontaža. V času, ko je bil Dolinšek (s tedanjima solastnikoma Jožetom Gričnikom in Andrejem Modrijanom) na lestvici milijonarjev, je šlo podjetju odlično. Imeli so posle v arabskem svetu, visoke dobičke. Zdaj je poleg njega lastnik Aleksander Gornjak, ki je vstopil v firmo pred dvema letoma. V letu 2021 so zvišali prihodke na 8,3 mio evrov (let pred tem 5,12 mio evrov), vendar poslujejo z izgubo. Ta je bila leta 2021 266.304 evre, leto prej 562.903 evre. V neposredni bližini vile Dolinškovih je novejša vila Franca in Antonije Štrukelj iz Radomelj. Štrukelj je samostojni podjetnik, ukvarja se z avto- in kovinskim ličarstvom.

Primož Lavre/M24
Alica Dolinšek in Drago Dolinšek

Primož Lavre/M24
Karigador je tudi morsko zatočišče podjetnika Bojka Jermana, označujejo ga za solarnega energetika.