Starši so vznemirjeni

Mar subvencij za šolska kosila res ne bo?

Polona Krušec
6. 9. 2023, 18.11
Posodobljeno: 6. 9. 2023, 19.16
Deli članek:

Ker se iztekajo številne odločbe, starši na spletu preverjajo, kateri socialni transferji jim pripadajo, sploh v luči nedavno sprejete novele zakona, ki prinaša spremembe pri šolski prehrani. V zvezi s to jih je presenetila informacija o subvencioniranih kosilih.

Profimedia
Informacije pristojnih bodo pomirile negativno presenečene starše.

Po noveli zakona o šolski prehrani, ki je začela veljati konec junija, bo kosilo od 1. septembra 2027 brezplačno za vse učence. Že prej, od letošnjega prvega septembra dalje, pa subvencija kosila v višini celotne cene pripada učencem iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda. Do brezplačnega kosila so torej to šolsko leto upravičeni otroci družin 1., 2., 3. in 4. dohodkovnega razreda, a starši so v aplikaciji, v kateri je mogoč vpogled v podatke o pravicah iz javnih sredstev, opazili drugačno informacijo, kar jih je začudilo.

V aplikaciji je bilo namreč navedeno, da bodo polno subvencionirano kosilo dobili samo otroci družin iz prvega dohodkovnega razreda, ne pa tudi drugega, tretjega in četrtega. Vsebina se je glasila: »Subvencija kosila pripada učencu, prijavljenemu na kosilo, pri katerem povprečni mesečni dohodek ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače na osebo v družini (1. dohodkovni razred).« V eni od skupin na Facebooku, kjer se povezujejo starši, pa so nekateri omenjali, da naj bi se enaka informacija – kdo je do brezplačnega kosila upravičen in kdo ne –  pojavila celo na odločbah s centrov za socialno delo, a tega nihče od njih ni podkrepil z dokazi ali čim konkretnejšim, tako da gre morda samo za govorice.

Kateri otroci bodo torej imeli brezplačno kosilo?

Odgovore za vznemirjene starše smo najprej iskali pri ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, ki je potrdilo, da zakon o šolski prehrani določa, da od 1. septembra 2023 subvencija kosila v višini cene kosila pripada učencem, ki se redno šolajo, so prijavljeni na kosilo in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, saj tako opredeljuje zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. »Za odločanje o pravicah po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa naše ministrstvo ni pristojno, saj področje spada v pristojnost ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki je pristojno tudi za delovanje CSD,« so razložili. 

Še več stisk

Povezali smo se še z Inštitutom 8. marec, ki je predlog novele zakona o šolski prehrani in spremembe zakona o osnovni šoli vložil v zakonodajni postopek s podpisi več kot 5000 državljank in državljanov. »Informacija, ki jo navajate, nas je zelo negativno presenetila, saj je v primeru, da je točna, praksa centrov za socialno delo v popolnem nasprotju z veljavnim zakonom. Ta brezplačno šolsko kosilo s 1. septembrom 2023 zagotavlja vsem otrokom iz 1., 2., 3. in 4. dohodkovnega razreda za otroški dodatek. To pomeni, da je s 1. septembrom 2023 poleg 1., 2. in 3., ki so brezplačna kosila prejemali že do zdaj, do kosila upravičenih tudi okoli 16 tisoč otrok iz 4. dohodkovnega razreda za otroški dodatek. To so otroci iz družin, ki živijo pod ali tik nad pragom tveganja revščine. Polovična subvencija za 5. dohodkovni razred pa bo v veljavo stopila naslednje šolsko leto, 1. septembra 2024,« so dejali.

Takoj neposredno preverili dogajanje

Upajo, da je informacija, na katero so nas opozorili bralci, napačna, »saj bi v primeru, da drži, napaka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v pristojnosti katerega je delovanje CSD, pomenila velike stiske za številne družine. Brez brezplačnega kosila, ki jim po zakonu pripada, bi do odprave napake ostalo okoli 48 tisoč otrok iz najranljivejših družin,« so povedali. 

Inštitut 8. marec nam je včeraj naknadno javil še, da so se lotili intenzivnejše raziskave, pri kateri so se med drugim povezali z enim od centrov za socialno delo, kjer pa so jim zatrdili, da so njihove odločbe skladne z zakonom, to pomeni upravičenost do brezplačnega kosila od prvega do četrtega dohodkovnega razreda.

Ključno pojasnilo

Tik pred zaključkom včerajšnje redakcije so se oglasili še z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in razjasnili dogajanje. Kar se odločb tiče, je vse skladno z zakonom, ki določa, da so do brezplačnega kosila so upravičeni otroci družin iz 1., 2., 3., 4. dohodkovnega razreda, so prenesli razbremenilne informacije. Zmeda je nastala zaradi napake v aplikaciji, kjer so starši videli, da je brezplačno kosilo namenjeno samo otrokom družin iz 1. dohodkovnega razreda: »V aplikaciji, kjer je mogoč vpogled v podatke o pravicah iz javnih sredstev, je napaka, navedena je namreč še stara pravna podlaga, kar že urejamo,« so pomirili javnost.