SP v košarki

Slovenija na krilih Dončića strla venezuelski oreh, a obramba skrbi

S.R.
26. 8. 2023, 14.15
Posodobljeno: 26. 8. 2023, 16.45
Deli članek:

Po prvi četrtini, polni košev na obeh straneh, so se Slovenci v drugi vendarle uspeli nekoliko oddaljiti od nasprotnika. Tretja četrtina je bila nato povsem slovenska, kar je zadostovalo tudi za končno zmago. Najboljši igralec na igrišču je bil jasno Luka Dončić.

Profimedia
Luka Dončić

Slovenski košarkarji so se v svojem prvem dvoboju na svetovnem prvenstvu v Okinavi pomerili z reprezentanco Venezuele. Na krilih Luke Dončića so v prvi četrtini v napadu zaigrali poletno, a je precej škripalo v obrambi. Venezuelski reprezentanti so prihajali do oprtih metov in vestno polnili slovenski koš, pri čemer so bili posebej precizni pri metih za tri točke. Večji del prve četrtine je sicer vodila Slovenija, ki z nabiranjem točk prav tako ni imela težav, a so prvo četrtino s 33 proti 31 vseeno dobili Venezuelci. Dončić je zbral 14 točk, medtem ko jih je Mike Tobey nasul 9.

Druga četrtina se je začela in nadaljevala nekoliko bolj vzpodbudno, ko so slovenski košarkarji uspeli zapreti koš, obenem so nadaljevali z dobro igro v napadu, a so se v zadnjih minutah četrtine trdoživi Venezuelci znova uspeli približati na vsega tri točke razlike. Slovenci so z nekaj koši odgovorili in znova vzpostavili prevlado, a je nato v samih izdihljajih četrtine, v zadnji sekundi, dvorano na noge spravil Jhornan Zamora, ki je v slogu Dončića zadel z druge strani igrišča. Slovenija si je v prvi polovici igre priigrala prednost 56 proti 51.

Profimedia
Poleg Dončića je bil eden boljših na igrišču tudi Mike Tobey.

Venezuelska izbrana vrsta je na začetku tretje četrtine znova nekoliko zapretila, a sta nato v ospredje znova stopila Dončić in Tobey. Slovenija si je priigrala lepo, varno prednost 14 točk, ki pa v košarki še zdaleč ne pomeni zmage. Dončić je do zadnje četrtine v nasprotnikov koš natrosil že 33 točk, Aleksander Sekulić pa mu je naklonil celo nekaj trenutkov počitka.

Zadnja četrtina nato ni postregla s kakšnim presenečenjem, Slovenci so svojo barko brez pretirane drame prepeljali do pristanišča in pri tem dosegli celo stotico. Tekma se je zaključila z rezultatom 100 proti 85 v korist slovenski košarkarjev, med katerimi je bil pričakovano najbolj razpoložen Dončić. Venezuelcem je nasul 36 točk. Zmaga je bila sicer pričakovana, pri čemer v oči bode predvsem visoko število košev, ki so jih predvsem po zaslugi izjemne prve četrtine dosegli Venezuelci. Je obramba razlog za skrb? To bo pokazal čas. Slovenci se bodo že v ponedeljek pomerili z Gruzijo.

Luka Dončić je s 37 točkami postal nov slovenski rekorder na tekmah svetovnega prvenstva - prehitel je Jako Lakoviča in njegovih 24 točk iz 2006 v Saporu, poroča STA. Razpoložena sta bila tudi Mike Tobey z 21 točkami in Klemen Prepelič, ki jih je dosegel 18.