Operacija letalska bomba

FOTO in VIDEO: V Novi Gorici še drugič zatulila sirena, pirotehnika Benjamin in Aljaž sta bila uspešna!

S.R.
23. 7. 2023, 07.58
Posodobljeno: 23. 7. 2023, 13.09
Deli članek:

V Novi Gorici je današnji dan posvečen letalski bombi. V skladu z načrti se je ob 7. uri začela evakuacija prebivalcev, z onesposabljanjem bombe so pričeli ob 10. uri, intervencija pa je bila končana že pred 11. uro.

STA
Odstranjevanje letalske bombe v Novi Gorici.

Prebivalcem ni ostalo neopaženo, da so v Novi Gorici neposredno ob italijanski meji našli 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Že ves teden namreč potekajo priprave na njeno odstranitev. Kot so že večkrat dali vedeti pristojni, bodo morajo na slovenski strani domove začasno zapustiti vsi prebivalci znotraj 400-metrskega varnostnega pasu od najdišča, na še dodatnih 200 metrov pa je gibanje na prostem prepovedano. Na italijanski strani je evakuacija odrejena na območju 600 metrov okoli bombe. Kot je za Radio Slovenija zjutraj potrdil poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin, se je evakuacija že začela. Gre za evakuacijo približno 3300 prebivalcev na obeh straneh meje.

»Popolnoma zaupam ljudem, ki se z bombo ukvarjajo. Nekateri se zgražajo, da je to cirkus, a če ob takšni bombi za zaščito ne bi naredili nič, tudi ne bi bilo prav. Nekaterim pa itak nikoli ni nič prav,« je med evakuacijo za Primorske novice dejala domačinka Adriana Hervatin, ki je tedaj ravno zapeljala avtomobil iz garaže, da bi se odpravila.

Regijski štab civilne zaščite, Ervin Čurlič.
Ulice so po evakuaciji prazne.

Operacija uspešna

Pristojni območje nadzorujejo tudi z droni civilne zaščite, tako ima štab ves čas nadzor nad dogajanjem. Kot smo že poročali, je bilo treba na bombi najprej odstraniti oba mehanska vžigalnika. V kolikor bi bilo to neuspešno, bi operacija prešla v drugo fazo, ko bi se bombe lotili s tako imenovanim »rezanjem.«

Začetek intervencije je ob 10. uri naznanila sirena. Pristojni so sicer napovedali, da bodo pirotehniki ob prvem zvoku sirene bombo spustili v za to pripravljeno več kot štiri metre globoko jamo, obdano s 125 balami sena. Da ne bi prišlo do vžiga, so bile namočene z vodo. Strah je bil sicer upravičen, a se je na koncu izkazalo, da so bili pirotehniki nalogi kos. Kot so namreč že malo pred 11. uri sporočili iz Mestne občine Nova Gorica, se je javni del intervencije končal, saj sta pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban uspela varno odstraniti oba mehanska vžigalnika. 30-sekundna sirena je že naznanila preklic nevarnosti. 

STA
Odstranjevanje letalske bombe v Novi Gorici.

»Zdaj smo si nekoliko oddahnili, saj je v takih trenutkih vedno nekoliko napetosti,« je po poročanju STA v izjavi po zaključku interventne akcije dejal novogoriški župan Samo Turel. »Iskrene čestitke fantoma enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ki sta nekako po načrtu uspela odstraniti oba vžigalnika iz te letalske bombe. Tako da nevarnost je mimo, krajani se lahko vrnejo na svoje domove,« je pomiril župan.

Skupno je v akciji sodelovalo nekaj več kot 150 ljudi iz različnih služb, ki so poskrbeli za zapore cest in območja ter tudi pregledali območje. »Vse je potekalo gladko in tudi ta akcija je sedaj zaključena,« je še dejal Turel v prvem odzivu. Več podrobnosti pa bodo predstavili na novinarski konferenci, ki bo danes ob 13. uri v mestni hiši.