Zakaj dve nadomestili?

Oderuška nadomestila za dvig gotovine na hrvaških bankomatih

Timotej Milanov
6. 6. 2023, 18.05
Deli članek:

Komitenti slovenskih bank lahko ob dvigu denarja na Hrvaškem plačajo tako nadomestilo svoji banki kot tudi banki lastnici bankomata.

Profimedia
V Združenju bank Slovenije (ZBS) pojasnjujejo, da se provizija za dvig na bankomatu tuje banke znotraj ali zunaj evroobmočja obračuna glede na javno objavljeno tarifo banke.

Pred poletno sezono, ko Slovenci tradicionalno preživljajo prosti čas na Hrvaškem, v javnosti odmevajo izkušnje ogorčenih komitentov slovenskih bank, ki so ob dvigu gotovine na hrvaških bankomatih plačali visoko provizijo. Potem ko je Hrvaška z letošnjim letom prevzela evro, se na bankomatih sicer več ne zaračunavajo provizije za valutno menjavo kot v prejšnjih letih, kljub temu pa dvig ne bo zastonj. Slovenske banke bodo še vedno svojim komitentom zaračunale nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu druge banke, če komitent pri banki nima paketa, ki bi mu omogočil brezplačen dvig. Poleg tega bo za dvig v večini primerov treba odšteti še nadomestilo hrvaški banki lastnici bankomata.

Zakaj dve nadomestili?

V Združenju bank Slovenije (ZBS) pojasnjujejo, da se provizija za dvig na bankomatu tuje banke znotraj ali zunaj evroobmočja obračuna glede na javno objavljeno tarifo banke, pri kateri ima imetnik debetne kartice odprt transakcijski račun oziroma razpolaga s kartico z odloženim plačilom. Poleg tega bo lahko uporabnik bankomata plačal še nadomestilo za uporabo bankomata banki, ki je lastnica bankomata. “Imetnica plačilne naprave lahko glede na svojo poslovno politiko obračuna tako imenovani access fee (dostopnino) oziroma surcharge fee (doplačilo) kot nadomestilo za uporabo bankomata. Vendar pa mora biti komitentu strošek jasno predstavljen in pred izvedbo transakcije se zahteva izrecna potrditev z dodanim stroškom,” še pravijo v ZBS.

Pri tem se omenjeni stroški nadomestila prištejejo znesku dviga. Hkrati lahko nastanejo stroški čezmejnega dviga gotovine, ki jo zaračuna banka izdajateljica, dodajajo pri ZBS. “Nekatere banke v skladu s poslovno politiko zagotovijo določeno število brezplačnih dvigov na tujih bankomatih v sklopu tako imenovanih bančnih paketov, kar se običajno nanaša na dvige z debetnimi karticami, ne pa na druge vrste kartic, za katere lahko veljajo drugačne tarife.”

Slovenci na Hrvaškem vedno več plačujejo s karticami

Številni slovenski državljani so poleti na Hrvaškem tudi dlje časa, zaradi česar so v preteklosti v hrvaških bankah dvigovali precejšnje vsote gotovine. Samo komitenti Nove Ljubljanske banke (NLB) so v zadnjih treh letih v poletni sezoni med junijem in septembrom na Hrvaškem v povprečju skupno dvignili za okoli 17 milijonov evrov gotovine. V Deželni banki Slovenije (DBS) pa pojasnjujejo, da so v tem obdobju njihovi komitenti lani na hrvaških bankomatih opravili deset odstotkov transakcij. Druge slovenske banke teh podatkov ne želijo razkriti ali pa pravijo, da ne razpolagajo z njimi. V Gorenjski banki povedo le, da v zadnjih letih pri plačevanju blaga in storitev na Hrvaškem opažajo povečan trend uporabe debetnih in kreditnih kartic, ki čedalje bolj nadomeščajo tradicionalno obliko plačevanja z gotovino.

Nekatere slovenske banke sicer omogočajo brezplačen dvig na bankomatih hrvaških bank, ki so del iste bančne skupine. V Sloveniji so to banke Sparkasse, Unicredit in Intesa Sanpaolo, katerih komitenti lahko brezplačno dvignejo denar na bankomatih Erste, Zagrebačke banke (Unicredit) in Privredne banke Zagreb (Intesa Sanpaolo). Kot rečeno, lahko banka to komitentom omogoči tudi s sklenitvijo določenega paketa storitev. V NLB tako glede tega pravijo: “Večina strank ima sklenjen paket, ki jim omogoča določeno število dvigov s kartico BA Maestro in debetno Mastercard na bankomatih drugih bank v omenjenih državah EU brezplačno. Imetniki paketa Premium imajo vse take dvige brezplačne.”

Ob tem svetujejo, da lahko komitenti glede na hrvaški prevzem evra že pred odhodom na Hrvaško v Sloveniji dvignejo gotovino in si na ta način znižajo stroške dviga v tujini. Prav tako se lahko komitenti NLB izognejo plačilu nadomestila z dvigom denarja na bankomatu banke članice skupine NLB na trgih jugovzhodne Evrope, na katerih je skupina prisotna: v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji, Srbiji in na Kosovu, medtem ko s hrvaškimi bankami NLB nima sporazuma o brezplačnem dvigu denarja. Tudi v Novi KBM strankam svetujejo, da v izogib stroškom ob dvigu uporabljajo plačilne kartice, kjer je to mogoče.

Bobo
Slovenski dopustniki, ki bodo na Hrvaškem iz takšnih ali drugačnih razlogov vseeno morali dvigniti denar, bodo to najverjetneje storili na bankomatu katere od največjih tamkajšnjih bank

Pred dvigom pozorno prebrati sporočila
Vsem “komitentom svetujemo, da se pred potovanjem seznanijo s tarifo matične banke in v izogib neželenim stroškom zelo natančno spremljajo sporočila na bančnem avtomatu. Pred dvigom gotovine na bankomatu v tujini je treba preveriti, kdo je lastnik bankomata, kar je označeno na bankomatu,” opozarjajo v Združenju bank Slovenije.

Hrvaške banke mastno zaračunavajo nadomestila

Slovenski dopustniki, ki bodo na Hrvaškem iz takšnih ali drugačnih razlogov vseeno morali dvigniti denar, bodo to najverjetneje storili na bankomatu katere od največjih tamkajšnjih bank, ki so s svojimi mrežami bankomatov najbolj prisotne. Med njimi je Zagrebačka banka, ki na Hrvaškem razpolaga z mrežo 749 bankomatov, razporejenih po celotni državi, vključno z otoki. Tujim uporabnikom bankomatov zaračunavajo nadomestilo v višini 5,31 evra za posamezno transakcijo. Zato tudi sami dodajajo, da je za kupca najugodnejša uporaba kartice na plačilnih mestih. Tudi mrežo Hrvatske poštanske banke sestavlja mreža več kot 600 bankomatov, na katerih komitentom tujih bank iz držav z evrom ob dvigu gotovine zaračunajo nadomestilo v višini pet evrov za posamezno transakcijo. Pri tem poudarjajo, da je uporabnik na ekranu bankomata seznanjen z višino nadomestila pred dvigom denarja, pri čemer se lahko nato odloči, ali bo dvig kljub nadomestilu tudi izvedel. Visoki sta tudi nadomestili pri Privredni banki Zagreb in hrvaški OTP, kjer za dvig denarja s tujimi karticami zaračunajo 4,78 oziroma 4,65 evra. Edino iz Erste banke so nam poslali odgovor, v katerem so zapisali, da za dvig gotovine na njihovih bankomatih s karticami drugih bank ne zaračunavajo nadomestila.