Javno mnenje

Golobovi vladi podpora rahlo zrasla, Nataša Pirc Musar prehitela Logarja

STA/Ž.K.
28. 5. 2023, 21.40
Posodobljeno: 28. 5. 2023, 21.45
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba je stabilizirala javno podporo, kažejo podatki majske ankete Mediane za POP TV. Delež podpornikov vlade je po štirih mesecih padanja drugič zapored rahlo zrastel. Medtem je priljubljenost padla poslancu SDS Anžetu Logarju, ki ga je prehitela predsednica države Nataša Pirc Musar. Volivci so ji dodelili najboljšo povprečno oceno.

Marko Vavpotič / M24
Robert Golob

Delo premierja Roberta Goloba in njegove ministrske ekipe podpira 46,4 odstotka vprašanih. Vlade ne podpira 40 odstotkov anketiranih, ostali pa so neopredeljeni. V primeru volitev bi Gibanje Svoboda volilo 25,6 odstotka anketirancev, največjo opozicijsko stranko SDS pa 20,6 odstotka. SD je zabeležila šestodstotno podporo, NSi pa 5,1-odstotno. Levica ima 3,9-odstotno podporo, kar je pod parlamentarnim pragom.

Ob tem se je povečal delež neopredeljenih. Skoraj 18 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi obkrožilo, skoraj devet odstotkov pa ne bi izbralo nobene od obstoječih strank. Ostali niso želeli odgovoriti. Med neparlamentarnimi strankami ima Resnica 2,1 odstotka, Pirati 1,4 odstotka, Naša prihodnost in Dobra država pa po 1,2 odstotka.

Najboljšo povprečno oceno pa so volivci tokrat dodelili predsednici države Nataši Pirc Musar. Sledi ji poslanec SDS Anže Logar. Za njim je na tretjem mestu zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, četrto mesto pa je zasedel premier Robert Golob. Na petem mestu je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki ji sledi gospodarski minister Matjaž Han. Na sedmem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak, sledi ji predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je zasedel 9. mesto, 10. pa zunanja ministrica Tanja Fajon.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za POP TV opravil med 22. in 25. majem na reprezentativnem vzorcu 710 vprašanih.