Primož varno do zmage

Veličasten zaključek Giro d'Italia

Ž.K.
28. 5. 2023, 18.35
Posodobljeno: 28. 5. 2023, 20.34
Deli članek:

S prihodom kolesarjev Rim se je zaključil letošnji Giro d'Italia, ki ga je v epski bitki osvojil naš Primož Roglič.

twitter
Primož in Lev na zmagovalnem odru.

Po včerajšnji napeti etapi, ko je v vožnji na čas Primož Roglič, kljub okvari kolesa ugnal vso svetovno konkurenco, se je kolesarska karavana danes podala na zadnjo vožnjo proti Rimu. 21 etapa se je pričela in končala v Rimu, že od začetka pa je bilo videti, da bo tokrat šlo za sproščeno etapo, ki bo za razburjenje poskrbela le s ciljnim šprintom. Tempo so od začetka dirigirali tekmovalci Jumbo Visme, Primož Roglič, ki je ob tej priložnosti vozil popolnoma rožnato kolo, pa se je premikal po pelotonu in sproščeno kramljal s sotekmovalci. Najdlje se je zadržal prav pri svojem največjem konkurentu Geraintu Thomasu. Kar med vožnjo so si člani ekipe Jumbo Visma, vključno z našim šampionom, privoščili tudi kozarček penine.

Po dobri polovici etape se je v beg pognala trojica kolesarjev Benedetti, Bouet in Skujinš, a je bilo kmalu jasno, da so njihovi napori brezplodni. Dirka se je odločila s ciljnim šprintom v katerem je bil najhitrejši Britanec Mark Cavendish. To je bila 162. zmaga v karieri za kolesarja z otoka Man, ki se bo po koncu leta upokojilPrimož Roglič je kot 32. varno pripeljal v cilj in se spretno izognil padcu, v katerega se je tik pred ciljem zapletlo več kolesarjev.

Roglič je po prečkanju ciljne črte v času glavnine postal prvi slovenski zmagovalec Gira, Slovenija pa 17. država z zmago na italijanski pentlji. Slovenski kolesarji so s tem osvojili tudi vse tri tritedenske dirke na koledarju.

Spomine na včerajšnjo veličastno Primoževo zmago na kronometru na Svete Višarje pa lahko obudite z ogledom spodnjega posnetka.