Znanih vedno več imen

Anže Logar končno storil prvi korak do stranke

R.T.
28. 5. 2023, 14.52
Posodobljeno: 28. 5. 2023, 15.14
Deli članek:

Včeraj je dokončno potrditev dobila vest, da poslanec SDS-a Anže Logar ustanavlja novo politično platformo, znotraj katere naj bi delovali številni znani Slovenci različnih političnih usmeritev.

STA
Anže Logar

Anže Logar je po predsedniških volitvah napovedal ustanovitev nove politične platforme, ki bo formalno ustanovljena v sredo in v prihodnosti lahko preraste v stranko. K sodelovanju je Anže Logar kot kaže že pritegnil številne znane osebnosti, kot so ekonomist Igor Masten, nekdanji minister in član SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar in gospodarstvenik Igor Hustič. V društvu naj bi sodelovali tudi nekdanji predsednik Borut Pahor, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, nekdanja vodja Pahorjevega kabineta Alja Brglez, Logarjeva strankarska kolegica Eva Irgl, pravnik Matej Avbelj in nekdanji minister za digitalni razvoj Mark Boris Andrijanič

STA
Jernej Pikalo je bil minister za šolstvo.

Igor Masten je priznan profesor ekonomije, ki je bil aktivno vpleten v reforme, privatizacijo in liberalizacijo slovenskega gospodarstva v času prve vlade Janeza Janše. Nekdanji minister je nedavno odstopil kot nadzornik SID banke in bil imenovan v strateški svet za makroekonomska vprašanja s strani predsednika vlade Roberta Goloba.

Jernej Pikalo je dvakrat opravljal funkcijo ministra za izobraževanje iz kvote SD-ja, najprej v vladi Alenke Bratušek, nato pa v vladi Marjana Šarca, kjer je bil tudi podpredsednik vlade. Zaradi slabih volilnih rezultatov stranke je odstopil s položaja podpredsednika SD-ja.

Mitja Čander je direktor in solastnik založbe Beletrina ter se uvršča med najvplivnejše kulturnike.

Rok Ravnikar je družinski zdravnik in predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. V preteklosti je pridobil politične izkušnje v podmladku SLS-a, trenutna vlada pa ga je imenovala v strateški svet za zdravstvo.

Znani so tudi že odzivi na ustanovitev nove politične platforme. Matej Tonin, prvi mož Nove Slovenije je izjavil, da bi Anže Logar moral ustanoviti stranko, ob tem pa izračunal, da bi taka stranka NSi sicer odvzela en poslanski mandat, a da je to cena, ki jo je NSi pripravljena plačati. Ob tem je že izrazil namero, da bi NSi z Logarjevo stranko šla v predvolilno koalicijo in podal oceno, da bi takja naveza dokazala, da je možno sestaviti desno sredinsko vlado brez Janeza Janše.

Slednji je Logarjevo društvo ocenil kot dobrodošlo popestritev, a ga niti ne podpira niti en zavrača.