Bolezni, smrti, stroški

Cilj države je, da Slovenci do leta 2040 ne bi več kadili

P.K.
12. 5. 2023, 14.30
Deli članek:

Tobak oziroma njegov vpliv na človeka je velik javnozdravstveni problem. Kako resen, nam da vedeti podatek, da v naši državi letno povzroči več smrti, kot jih skupno nezgode, vključno s prometnimi, alkohol, prepovedane droge, samomori in aids. Evropska unija ima načrte, da do leta 2040 drastično zmanjša uživanje tobaka, sploh med mladimi.

Profimedia
Za zmanjšanje uživanja tobaka si prizadeva cela Evropska unija, vključno s Slovenijo.

Na Portugalskem denimo načrtujejo prepoved kajenja v okolici šol in bolnišnic ter v pokritih zunanjih prostorih, je v četrtek sporočil portugalski zdravstveni minister Manuel Pizzaro. S predlogom bi ukinili tudi vse prostore za kajenje v notranjosti in z letom 2025 prepovedali prodajo tobačnih izdelkov na omenjenih lokacijah.

Ukrepe za omejitev kajenja predvideva predlog zakona, ki ga bo portugalski parlament obravnaval na še nedoločen datum. Če bo zakon sprejet, bo prepovedana tudi izgradnja kadilnic v notranjosti zgradb. Portugalska vlada si prav tako želi uvedbe zdravstvenih opozoril na embalaži vseh tobačnih izdelkov, vključno z elektronskimi cigaretami. Po ocenah Lizbone je namreč leta 2019 zaradi uživanja tobaka umrlo okoli 13.500 ljudi.

Pizzaro je po seji vlade dejal, da s tem zakonom želijo vzpostaviti okolje, kjer bodo lahko mladi živeli brez tobaka, ter pomagati kadilcem premagati odvisnost od kajenja. Pojasnil je, da je cilj vlade, da bi v državi do leta 2040 imeli generacijo, ki bo odrasla brez izpostavljenosti tobaku.

Velika sprememba pred šestimi leti

Za zmanjšanje uživanja tobaka si prizadeva tudi Slovenija. Da bi se kajenje v populaciji zmanjšalo, država skrbi z zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Prvi je bil sprejet leta 1996 in je na področju nadzora nad tobakom v tistem času predstavljal enega naprednejših zakonov v evropskem prostoru.

V času zelo odmevne priprave, sprejemanja in uveljavitve tega zakona se je odstotek kadilcev znižal le nekoliko. Trenutno veljavni zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je bil sprejet marca 2017, je v zadnjih šestih letih še bolj okrepili nadzor nad tobakom; temu primerno upada število Slovencev, ki kadijo. Njegovo bistvo je program ukrepov, med katerimi so ključni: enotna embalaža tovrstnih izdelkov, velika slikovna in besedilna opozorila na njej, prepoved promocije tobaka, tobačnih in sorodnih izdelkov in drugo.

Jure Kljajić
Med mladimi beležijo višanje deleža uporabnikov elektronskih cigaret.

V sedemnajstih letih bo kadilcev občutno manj

Po uveljavitvi zakona iz leta 2017 se je odstotek kadilcev med odraslimi prebivalci prvič po skoraj dveh desetletjih znižal bolj resno, a še vedno pri nas kadi vsak peti prebivalec, star od 25 do 74 let, večina redno vsak dan, zaradi tobaka pa jih vsak teden umre 60. Med mladimi, kot ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, beležijo višanje deleža uporabnikov elektronskih cigaret, vodnih pip in brezdimnih tobačnih izdelkov, med odraslimi pa višanje odstotka uporabnikov elektronskih cigaret.

Cilj domačih zdravstvenih oblasti je Slovenijo popeljati na pot brez tobaka do leta 2040. Do tega cilja bo pomagala strategija na področju nadzora nad tobakom z naslovom Za Slovenijo brez tobaka 2021–2030. Po njej naj bi bila naša država v letu 2040 družba brez tobaka, kar pomeni, da bomo takrat imeli manj kot pet odstotkov prebivalcev, starih 15 let in več, ki bodo uporabljali tobačne in druge nikotinske izdelke ter bomo tako družba z minimalnim bremenom bolezni, prezgodnjih smrti in stroškov, povzročenih z rabo tobaka in nikotina.