Pretresljivo

FOTO: Skoraj sto Slovencev pogrešanih, to so njihove zgodbe

P.K.
4. 5. 2023, 18.01
Posodobljeno: 4. 5. 2023, 18.27
Deli članek:

Na spletni strani Policije je trenutno zabeleženih 94 oseb, ki jih – nekatere tudi več kot 40 let - pogrešajo njihovi najbližji. Kam so odšli?

Policija
So živi, ponesrečeni, bežijo, se skrivajo pred kom, jih je kdo umoril? To so vprašanja, ki bodo za svojce nekaterih, ki so izginili, za vedno ostala neodgovorjena.

Policija sicer letno prejme okoli 500 prijav pogrešanih oseb, od tega je okoli 150 otrok in mladoletnikov. Med njimi tudi Amaya Smajlović iz Zagorja ob Savi, deklica, rojena leta 2018.

Dekličina zgodba in zgodba njenega bratca, ki je izginil istočasno, je odmevala leta 2021, ko je njuna mama Dijana na družbenih omrežjih javnost prosila za pomoč pri iskanju. Sumi, da je Amayo in Amirja "ugrabil" njen nekdanji partner.

Izginila na morskem oddihu

Med pogrešanimi je še vedno Alma Novljan iz Domžal, ki je izginila leta 2019 med sprehodom po otoku Mljet na Hrvaškem. Stekla je ena najobsežnejših iskalnih akcij v tej državi, ki ni obrodila sadov.

Najdlje, 54 let, je pogrešan Franc Selišnik iz Podolševe nad Logarsko dolino. Za njim so se vse sledi izgubile maja leta 1969, ko je štel 22 let. Danes bi bil star 76 let.

Že 41 let pa pogrešajo Džovano Rodič iz Jesenic, ki je izginila konec maja leta 1982, stara 20 let. Srhljiva je tudi zgodba Maje Vojvoda, ki je izginila izpred enega od ljubljanskih blokov leta 1986, ko je imela 11 let.

Je bila ugrabljena?

Med pogrešanimi je tudi 12-letna Julija Pogačar. Njen oče Peter Pogačar, sicer stric najboljšega kolesarja na svetu Tadeja Pogačarja, svoje hčerke ni videl od novembra 2021, ko sta z njeno mamo Meliso Smrekar odšli na »dopust«.

Od septembra 2007 je pogrešana tudi takrat 17-letna Doroteja Pasar. Neznano kam je odšla ravno na rojstni dan svoje mame. Takrat se je govorilo, da naj bi bil z njenim izginotjem povezan starejši moški, s katerim se je družila, pa tudi, da jo je ugrabil nek hrvaški tovornjakar, a se ljudski teoriji nista izkazali za resnični, tako se še danes ne ve, kje je Pasarjeva.