Eksplozivna sredstva

Še vedno se najde veliko ostankov iz obeh vojn

AZ./URSZS
1. 5. 2023, 19.36
Posodobljeno: 1. 5. 2023, 19.37
Deli članek:

Včeraj in danes so imeli strokovnjaki za eksploziva veliko dela. Občani so namreč našli neeksplodirana ubojna sredstva na različnih koncih Slovenije.

PP Metlika
Slika je simbolična.

Včeraj so morali nevtralizirati eksploziv na severnem Primorskem. Na območju naselja Korita na Krasu so našli tri različne topovske granate, skupne mase 54,3 kilograma. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila.

Isti dan so morali tudi v Renče, kjer je krajan pri delu ob hiši naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika že omenjene enote sta odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,5kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Prvega maja pa je občan v Javorjah pri Gabrovki v gozdu naletel na ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske – Ljubljanske regije sta na varnem kraju uničila najdene tri ročne bombe kalibra 55 milimetrov, jugoslovanske izdelave in ročno bombo kalibra 60 milimetrov angleške izdelave.

V naselju Kilovče, občina Ilirska Bistrica, pa je prav tako na prostem občan našel nevarno ubojno sredstvo. Pripadniki posebne enote so na kraju najdbe uničili italijansko minometno mino, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

Na Bledu pa so na Kolodvorski cesti našli 52 kosov streliva in ročni bombi.