Gradnja drugega tira

Miran Pečenik iz Gabrovice: "Ne moremo več. Vsega imamo dovolj"

Nataša Hlaj
27. 4. 2023, 19.02
Posodobljeno: 27. 4. 2023, 19.50
Deli članek:

Prebivalce ob trasi drugega tira še vedno vznemirja miniranje v predorih, kar jim krati spanec, povzroča slabo voljo in ponekod celo poškodbe objektov. Sprašujejo se, do kdaj bodo še trajali moteči posegi, in opozarjajo, da so odgovorni pri projektu obljubljali časovnico, ki pa je ne upoštevajo.

2TDK
Miniranje v predorih zelo moti prebivalce ob trasi drugega tira.

"Med velikonočnimi prazniki, ko smo pričakovali vsaj nekoliko miru, je spet vse bobnelo. Ne moremo več. Vsega imamo dovolj," pravi Miran Pečenik iz Gabrovice. Sprašuje se, kaj se je zalomilo, da se gradbinci ne držijo časovnice, ki jo je na dnevu odprtih vrat decembra lani predstavil tedanji generalni direktor 2TDK Pavle Hevka. Takrat je namreč zagotovil, da bodo z miniranjem v predorih končali marca.

Minirajo v spodnjem delu predora

Zdaj je jasno, da so bile te napovedi prenagljene. Iz družbe 2TDK sporočajo, da bodo miniranje v predoru Škofije predvidoma sklenili sredi maja. "Marca smo prebili predor, kar pomeni, da se je prenehalo minirati zgornji del predorske cevi. Zdaj pa je treba tako v servisni kot v glavni cevi predora minirati še nekaj zadnjih metrov spodnjega dela predora," pojasnjuje Tjaša Potisk iz 2TDK. Ocenjuje, da bi lahko bilo za prebivalce Gabrovice moteče tudi miniranje v predorih Beka in Tinjan, dela tam pa bodo potekala še nekaj časa.

V prihodnjih tednih bo potekalo miniranje v predoru na odseku med Zgornjimi Škofijami in Plavjami. "Stalnega urnika miniranja sicer ni, a pavšalno lahko rečemo, da miniranje poteka približno trikrat na dan, približno vsakih osem ur," pojasnjuje Potiskova.

2TDK
V 2TDK se pri delih v predorih sklicujejo na to, da so odvisna predvsem od geoloških razmer.

V gradbeništvu je težko vse natančno napovedati

Dela v predorih so, kot pojasnjuje, odvisna predvsem od geoloških razmer. "Če te niso optimalne oziroma pričakovane, se posamezne faze del lahko podaljšajo," odgovarja na očitke, da se gradbinci ne držijo zastavljenih rokov. Dodaja, da je gradbeništvo, predvsem pa rudarski del izvajanja del, takšna panoga, da je težko povsem z natančnostjo vnaprej napovedati določene stvari.

In koliko eksploziva so do zdaj porabili za miniranja na gradbiščih? V predoru Škofije so razstrelili 397.292 kilogramov streliva Emulex. Družba 2TDK oziroma izvajalci del morajo seveda meriti vpliv gradnje na objekte v vplivnem območju.

"Lokalna skupnost je želela, da se vplivno območje, v katerem se spremljajo poškodbe na stavbah razširi iz 80 na 100 metrov. Tako so bili v vplivnem območju 100 metrov od osi predora narejeni posnetki stavb (nulto stanje), v območju 80 metrov pa izvajamo meritve," navaja Tjaša Potisk.

2TDK
V prihodnjih tednih bo potekalo miniranje v predoru na odseku med Zgornjimi Škofijami in Plavjami.

Meritve vplivov ne kažejo odstopanj

Naprave merijo vplive ves čas in izvajalec meritev ima oddaljen dostop do njih. Dokler se ob objektih, kjer so nameščene merilne naprave, koplje in minira v neposredni bližini, so naprave nameščene, nato jih premaknejo v druge objekte, ki so v bližini. "Meritve so pokazale, da glede na projektne zahteve ni ugotovljenega negativnega vpliva na objekte. Dovoljene vrednosti, ki so določene za objekte pod spomeniškim varstvom, ki je najstrožji kriterij, niso bile presežene," pravi Potiskova.