Afera

VIDEO: Italijani turiste novačijo s slovenskimi posnetki

P.K.
27. 4. 2023, 15.46
Posodobljeno: 27. 4. 2023, 15.46
Deli članek:

Naše južne sosede vznemirja nova turistična kampanja Odprti za čudeže. Ministrstvo za turizem in italijanska turistična agencija Enit sta zanjo namenila goro denarja; kar devet milijonov evrov. A vsebina je sestavljena iz poceni slik in filmčkov, kupljenih na spletu. Med uporabljenimi posnetki je tudi eden iz Slovenije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V promocijskem filmčku naletimo tudi na prizor skupine prijateljev, ki nazdravlja v čast "lepi Italiji". Kot poroča italijanski časnik Corriere Della Sera, tako okolica kot vino in modra okna v ozadju dajejo vtis, da je bil prizor posnet v Italiji, kar pa ne drži.

Novinarka Selvaggia Lucarelli je namreč po poročanju STA za dnevnik Il Fatto Quotidiano povedala, da so bili prizori posneti v vinski kleti v Sloveniji. Da gre za slovensko vinsko klet, je na Facebooku opozoril tudi tržaški režiser Massimiliano Milič.

Kako je  prišlo do tega?

Ker so želeli projekt izpeljati čim ceneje, so se odločili, da promocijski posnetek "sestavijo" z brezplačnimi ali poceni dostopnimi vsebinami, ki jih ponujajo spletni foto in video servisi.

Prizor iz Slovenije lahko vidite na šestindvajseti sekundi filma.